Проф. Анастас Герджиков беше избран за втори път като ректор на Софийския университет. Той беше и единствената кандидатура за този пост. Ректорът обеща повишаване на заплатите с 60% в новия 4-годишен мандат, привличане на още чуждестранни студенти и по-високо качество на образованието.

Елиана Димитрова разказва повече за избора.

Рано сутринта заседанието на Общото събрание гласува журналистите да могат да проследят дебатите и избора на проф. Герджиков за втори мандат. Според решение на събранието от 2017-та, на заседанията можеха да присъстват само членове на академичната общност и имаше опасност единствения кандидат да бъде избран на тъмно. В доклада си за изминалите четири години проф. Герджиков отчете финансова стабилизация, изплатени задължения към НАП и Столична община и повишени доходи.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: За три години средната брутна работна заплата в Университета е нараснала с 53%, от 1119 на 1713.

Процентно най-много са скочили най-ниските заплати, тези на асистентите, каза още ректорът. Студентите обаче са намалели с 2700 души за четири години заради демографската криза. Отчетът беше приет с мнозинство, а проф. Герджиков представи и платформата си за следващите четири години- увеличение на заплатите с още 60 на сто и привличане на чуждестранни студенти, тъй като се очаква, заради възможността да се учи до 10- и клас, все по- малко български ученици да стават студенти. След тайно гласуване беше обявен и резултатът- от 318 действителни бюлети, 254 бяха " за " професора.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Технологиите се развиват с такава скорост, че университетите трудно ги настигат. Ние трябва да променим университета по един начин, в който преподаването, учебните програми и планове да бъдат постоянно обновявани и да подготвим университетите за един променящ се свят.

Започнало така добре за журналистите, това Общо събрание не завърши добре за тях. Ректорът предложи по принцип те да присъстват на всички Общи събрания занапред. Не се прие заради липса на кворум.