НОВИНИ

Преизбраният президент Рохани: ​Иран избра пътя на диалог със света

Преизбраният президент на Иран Хасан Рохани заяви , че президентските избори са показали желанието на Ислямската република да взаимодейства с международната общност, предаде Ройтрес.

bnt avatar logo
от БТА
18:46, 20.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
преизбраният президент рохани ​иран избра пътя диалог света

В първата си реч след спечелването на изборите Рохани заяви, че вчерашният вот е показал, че иранците отхвърлят призивите на неговите опоненти за спиране на реформите. "Казахте не на онези, които искаха да ни върнат назад", заяви той.

"Посланието на нашия народ беше изразено ясно", каза Рохани в речта, излъчена по държавната телевизия. "Иранският народ избра пътя на диалога със света, далеч от екстремизма. Той желае да живее в мир и приятелство с останалия свят, но не приема заплахите и унижението. Това е главното послание, което той иска светът да чуе", каза Рохани, цитиран от Франс прес.

Чрез своя вот "нашият народ каза на съседните страни и на целия регион, че пътят за гарантиране на сигурността и укрепване на демокрацията не разчита на чужди сили", подчерта Рохани. Изявлението му бе направено докато американският президент Доналд Тръмп, който е на посещение в Саудитска Арабия - съперникът на Иран в Близкия изток, сключваше големи оръжейни сделки.

Рохани обеща да бъде президент на всички иранци и заяви, че протяга ръка на всички. Той изрази благодарност към бившия президент реформатор Мохамад Хатами (1997-2005), който беше призовал иранците да гласуват за него, нарушавайки наложената забрана в медиите да се споменава името на Хатами, да се цитират думите му и публикуват негови снимки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъждането на нацизма трябва да е задължително, смята президентът Румен Радев
Осъждането на нацизма трябва да е задължително, смята президентът Румен Радев
Изработката на официални тоалети е семеен бизнес в Асеновград
Изработката на официални тоалети е семеен бизнес в Асеновград