НОВИНИ

Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Депутатите гласуват на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. С него се лимитират плащанията за болнична и извънболнична помощ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:26, 27.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
окончателно преизпълнението здравните вноски преразпределя лечение

Депутатите приеха окончателно при преизпълнение на приходите от здравни вноски, те да се преразпределят за медицинска и дентална помощ. Това обаче ще става със съгласието на съсловните организации - лекарски и зъболекарски. Народните представители гласуват и в момента бюджета на Здравната каса за догодина. Здравните вноски през 2019 г. очаквано ще бъдат в размер на 8%.

До този момент на гласуване два бяха основните спорни моменти в текстовете. Запазване на лимитите за болнична и извънболнична помощ и осигуряване на пари за хората, които нямат здравни осигуровки. Опозицията БСП и ДПС настояваше да отпадне лимитирането на парите за здраве. От левицата сравниха ограничаването на средства за лечение с "зловещ гамбит", а от ДПС я определиха като "свръхрегулация, която стига до болничното легло".

От ГЕРБ контрираха, че действително лимитирането на парите за лечение не е най-добрия вариант, но до този момент е единственият работещ. Освен това обясниха, че постепенно системата трябва да бъде променена и че през следващата година няма да има влошаване на ситуацията в болничната система.

В крайна сметка лимитите остават в закона. Няма да бъде създаден и фонд за финансиране на лечението на здравнонеосигурените лица.

Гласуването продължава и в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Алексей Трифонов е новият шеф на Софийския градски съд
​Алексей Трифонов е новият шеф на Софийския градски съд
Работещите жени в България печелят с 14% по-малко от мъжете
Работещите жени в България печелят с 14% по-малко от мъжете