НОВИНИ

Прекият избор на членове на ВСС е израз на съдебната реформа, смята Цацаров

Прекият избор на членове на ВСС е израз на съдебната реформа, смята главният прокурор Сотир Цацаров.

прекият избор членове всс израз съдебната реформа смята цацаров
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 19.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим избора на парламентарната квота. Прекият избор на членове на ВСС всъщност е израз на съдебната реформа. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във ВСС след срещата си със световния шампион по шахмат Анатолий Карпов.

По думите на главния прокурор законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и той също е израз на съдебната реформа. Според него, "ако се намали с две дози политиката, съдебната реформа току-виж се случила".

Вчера приключи изборът на членове на ВСС от съдийската колегия. Това беше третият пряк избор за нови членове на съвета, след като преди съдиите своя вот дадоха прокурорите и следователите.

В коментар за избора на нови членове Цацаров заяви, че го оценява като положителен. Той допълни, че са били избрани магистрати, които заслужават уважение. Цацаров каза още, че и за двете колегии изборите са станали по еднакво добър начин и че този съвет трябва да работи нормално.

Ако е имало опити за влияние върху съдиите, това трябва да се докаже с факти, допълни той.
Попитан дали ще коментира искането на представляващия ВСС Димитър Узунов за оставка на шефа на ВКС Лозан Панов, Цацаров заяви, че ако има какво да каже по въпроса, ще го направи.

Той посочи още, че при срещата си с руския бивш световен шампион по шахмат са обсъдили неговата инициатива за създаване на шах клубове в местата за лишаване от свобода, и допълни, че ще бъде направен опит тази идея да се приложи и в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел започнаха преговорите за Брекзит
В Брюксел започнаха преговорите за Брекзит
Македонският премиер идва утре в София за срещи с Борисов и Радев
Македонският премиер идва утре в София за срещи с Борисов и Радев