НОВИНИ

Прекратиха временно спасителната операция по издирването на Боян Петров

Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров е прекратена временно заради лошо време. Алпинистът е в неизвестност от 3 май. От Министерството на външните работи съобщиха, че шестима професионални спасители са тръгнали по трасето към върха и се намират на височина от 6000 м. Надеждите са за хубаво време утре, за да продължат нагоре.

Айше Сали
от Айше Сали
20:15, 08.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В тази ситуация съчетанието на лошо време, изтощение и дезориентация са най-голямото предизвикателство пред Боян Петров. Алпинистът е болен и от диабет. Според специалиста по планинско спасяване д-р Красен Демирев той е добре контролиран и няма как да бъде в основата на здравословните му проблеми по пътя към Шиша Пангма.

Д-р Красен Демирев, обучаващ планински спасители в ПСС: Времевият период, в който няма връзка или информацията от неговото пребиваване над Лагер 3 е твърде оскъдна. Това е нещото, което най-много ме притеснява. Статистиката сочи, че най-много проблеми настъпват между първия и третия ден, при опита за слизане. Тогава, когато възниква освен лошото време и другите климатични фактори и някакъв здравословен проблем, който може да ти се случи на тази височина.

Повод за оптимизъм дават добрата подготовка и премерените действия, присъщи на Боян Петров..

;

Шерпите и професионалните спасители са вече в базовия лагер, след като бяха в Лагер 1, засега няма да продължат издирването заради лошото време.

След като стана ясно, че Боян Петров не е в Лагер 1, остава надеждата да е в Лагер 2 или да си е направил пещера в снега.

В тези три варианта е най-голямата надежда за оцеляването на Боян Петров. Шерпите вече го търсят в планината, но къде точно се намират и изключен ли е първият шанс за щастлив край, става все по-неясно. Очаква се и разрешение от китайските власти вертолет да се включи в издирването, но това е много трудно, понеже законът забранява летене с хеликоптер над 5000 метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След година протести: Шивачките от Дупница получиха парите си
След година протести: Шивачките от Дупница получиха парите си
​Депутатите отложиха приемането на доклада за продажбата на ЧЕЗ
​Депутатите отложиха приемането на доклада за продажбата на ЧЕЗ