НОВИНИ

КПКОНПИ няма да може да събере 20 млн. лв. в полза на държавата

Делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв срещу бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров е прекратено от Софийския градски съд. От Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество съобщиха, че се очаква да бъдат прекратени още 19 подобни дела, в които държавата иска конфискацията на имоти и пари на обща стойност над 20 млн. лв.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:20, 11.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Делото за конфискацията на имуществото на Христо Бисеров е прекратено вчера, след като в петък беше публикувано тълкувателното решение на ВКС, според което при оправдателна присъда или прекратяване на наказателното производство се прекратяват и гражданските дела, по които държавата иска конфискация но онова имущество, което надвишава доходите на притежателите му.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ): Очаквам още по 19 дела за стойност повече от 21 милиона също да бъдат прекратени. Говорим за дела срещу членове на Организирани престъпни групи, за корупция, за тежки корупционни престъпления, които по една или друга причина не се е стигнало до осъдителна присъда.

Така наречената "гражданска конфискация" у нас е въведена през 2012 г., като целта е по съдебен път да се иска отнемането на онова имущество, което надвишава официално декларираните доходи на притежателите му. Сега се прекратяват делата започнати по Закона, който беше в сила до началото на тази година, но със следващо тълкувателно решение е възможно да се прекратят и дела по новия Закон за борба с корупцията. За да се избегне тази вероятност вчера председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов внесе предложение за поправки в закона.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ): Говорим за над 300 дела за стойност около 3 милиарда. Всички трябва да кажат ясно те искат ли да се отнема незаконно придобито имущество или не. Ако искат те просто трябва да подкрепят внесения законопроект.

Пламен Георгиев е категоричен, че предложените промени в Закона не дават прекалени правомощия на антикорупционната комисия и не позволяват възникването на вечни проверки срещу едни и същи лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детски градини в Перник учат децата на мерки срещу корупция
Детски градини в Перник учат децата на мерки срещу корупция
Инж. Мирослав Мазнев: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи
Инж. Мирослав Мазнев: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи