НОВИНИ

Прекратяват процедурата за избор на строители на Лот 1 и 2 от АМ "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов разпореди прекратяване на процедурата за избор на строители на Лот 1 и 2 от АМ "Хемус", съобщиха от правителствената информационна служба.

Александър Марков
от Александър Марков
17:50, 15.02.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Мотивът за спирането е липса на средства, заявиха по-късно от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Първоначално очакванията бяха лот 1 и 2 на "Хемус" да струват 400 милиона лева, но впоследствие сумата скочи почти двойно - до 750.

Причината е една - очакваше се да останат средства от изграждането на лот 3 на АМ "Струма", с които да се финансират двата участъка на "Хемус". Но излишък няма да има.

ЛОТ 1 е от Ябланица до Угърчин и е с дължина 23 км., а Лот 2 - от Угърчин до пътя Плевен-Ловеч и е дълъг 36 км.

"Хемус", въпреки усилията на правителството, не бе включена в новия програмен период до 2020 г., затова няма и европейско финансиране за нея. Така че пари няма.

На края на процедурата за избор на изпълнител стана ясно още, че вместо 400, двата Лот-а ще струват 750 милиона лева. От НКСИП заявиха, че под тази цифра няма как да се слезе. Бъдещи процедури за избор на изпълнител ще бъдат именно с такива параметри.

Още за мотивите да се спре търга - да чуем от инж. Асен Антов, директор на компанията, която проектира магистралите у нас.

Инж. Асен Антов, изп. дир. на НК "Стратегически инфраструктурни проекти": Разполагахме с предварителни разчети и имахме надежда, че някакви средства може да останат от реализацията на ЛОТ 3 на АМ "Струма". Поради което и стартирахме процедурата за обществена поръчка, за възлагане на етап 1 от АМ "Хемус". Процедурата беше достатъчно дълга, в рамките на 1 година, ограничена, с преквалификация, идеята беше да има достатъчно време, за да се изясни въпросът дали ще има оставащи средства от АМ "Струма".

Към настоящия момент стана ясно, че еврофинансиране за проекта просто няма да има и това и продиктува решението за прекратяване на процедурата.

Ще го забави. Предният конкурс за избор на изпълнител отне 1 година - започна в началото на 2015-а, приключи в края. В крайна сметка, бяха избрани две фирми.

Това бяха АМ Хемус ЛОТ 1 и ПСТ Хемус 2.

Други две фирми - турска и българска, които бяха предложили с около 70 милиона по-ниска цена, не спечелиха, защото, според Комисията тогава, те не бяха успели да докажат как ще постигнат такава ниска цена, бяха предвидили промяна в трасето на "Хемус", което е абсолютно недопустимо.

Сега върви процедура по обжалване в КЗК, оттам съобщиха, че решението на антимонополната комисия ще е ясно другата седмица. Всичко това измества завършването на трасето.

Оттук нататък следва едно голямо изчакване - да се намерят пари. Като се намерят, най-вероятно ще се проведе нов търг за избор на изпълнители. И този път търгът най-вероятно ще е за 750 млн. лв., поясниха от Стратегическата компания. Това нещо може да отнеме 6 месеца.


По-рано днес от ДСБ поискаха оставката на ръководството на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" и прокурорско разследване на търга за двата Лот-а на автомагистрала "Хемус".

Още преди месец Радан Кънев настоя за такова разследване. Днес той заяви, че премиерът е разбрал, че имитацията на съдебна реформа ще въвлече страната в дълбока политическа криза.

Според лидера на ДСБ овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацаров се превръща от вътрешно политически проблем във външнополитическа заплаха за национална сигурност.

Според него за излизане от кризата са необходими спешни мерки за прекършване на гръбнака на политическата мафия, но тези мерки далеч не се изчерпвали със спиране на търга за автомагистрала "Хемус", а е необходима и мащабна акция на службите за сигурност.

От своя страна Асен Антов заяви, че не би могъл да коментирам политически изявления, защото е експерт, а не политическа личност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Официално лотовете се спират заради липса на пари. Утре пари ще има!
Премиерът: Официално лотовете се спират заради липса на пари. Утре пари ще има!
Нови военни удари в Северна Сирия
Нови военни удари в Северна Сирия