НОВИНИ

Премахват геоблокирането в Европейския съюз

Когато искате да си купите нещо в магазин в друга държава или да наеметекола, никой не ви пита откъде идвате, нито създава проблем, че кредитната или дебитната ви карта са издадени в България. В интернет нещата не стоят така - често достъпът ви до стоки и услуги в други държави е блокиран, което противоречи на основните принципи на единния европейски пазар.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:13, 18.02.2018
Чете се за: 01:39 мин.
По света

През 2017 година близо 60 процента от европейските граждани са купили нещо онлайн. Но само една трета от тези, които са пазарували в чужди сайтове са успели да осъществят покупката си. Останалите две трети са се сблъскали с някаква форма на ограничения. Именно затова Европарламентът прие нов регламент. Българският евродепутат Ева Майдел обяснява какви ще са практическите ползи от него.

Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, България: Например - ако вие пазарувате и купувате един продукт във версията на определен уеб сайт в Швеция, но сте базирани в България понякога покупката бива блокирана - дали на базата на териториалност, на националност, на местоживеене или за това, че използвате кредитна карта, различна от шведска. Това вече ще отпадне, така че потребителите ще имат много повече възможности през себе си, когато пазаруват онлайн.
;

Според докладчика по темата - полския евродепутат Роза Тун, един от основните мотиви за премахване на геоблокирането е, че това е дискриминационна практика, немислима в Европейския съюз. Според нея правата и на клиентите, и на търговците ще бъдат добре защитени.

Роза Тун - евродепутат от ЕНП, Полша: Клиентът вече ще има достъп до всички сайтове и продукти. Търговецът няма да е задължен да спазва законите на страната, в която продуктът е продаден, а ще продава според законите и правото на своята собствена държава, така че той е защитен и ситуацията е пределно ясна, а клиентът сам трябва да организира транспорта. Но клиентът има достъп до всички стоки и услуги в целия Европейски съюз.
;

Новите правила обхващат широк спектър физически стоки като обзавеждане или електроника, онлайн услуги като хостване или услуги в облак, купуване на билети за концерти, наемане на коли в чужбина. Засега единствено защитеното с авторско право цифрово съдържание, като телевизии, електронни книги, музика или игри няма да бъде обхванато от тях. Идеята обаче е в следващите две години това също да се промени.

Роза Тун, евродепутат от ЕНП, Полша: Трябва наистина да вървим в тази посока - хората да могат да гледат телевизията, която желаят, филмите, които искат, искат да слушат музиката, която са купили от където си искат. Трябва да премахнем всички бариери, които ни разделят, които разделят държавите, това би било истинска Европа.

Новите правила трябва да бъдат одобрени и от държавите-членки и реално ще да влязат в сила в края на тази година.


Цените за съжаление не попадат под никакви регулации, каза Светлин Желев в студиото на „По света и у нас“, редактор на един от най-големите новинарски сайтове за света на технологиите. Това би означавало, че ще купуваме на по-високи цени, тъй като регламентът допуска известни изключения. Също така, цената на доставката е допълнителна, а търговецът има и право да не доставя до България.

Въпреки това, отпадането на геоблокирането е една от най-добрите новини след отпадането на таксите за роуминг и таксите за плащане с кредитни карти онлайн.

Вижте повече:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци вече се преориентират към употребата на екологични горива за отопление
Русенци вече се преориентират към употребата на екологични горива за отопление
Днес е последният ден от конференцията по сигурността в Мюнхен
Днес е последният ден от конференцията по сигурността в Мюнхен