НОВИНИ

Премахват растителността от покрива на джамията „Макбул Ибрахим паша”

Днес започна почистването на растителността, избуяла по купола, покрива и стените на разградската джамия „Макбул Ибрахим паша”, която е паметник на културата с национално значение. Инициативата е на областната управа и е съгласувана с Министерството на културата. За проблемите на отдавна занемарения паметник се заговори едва миналото лято, когато мъж от Дулово заля с бетон и унищожи ценните разкопки на пода на джамията.

bnt avatar logo
от Любомир Илиев
17:00, 12.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Още през април от Областната управа са уведомили Министерството на културата, че храмът се нуждае от спешно почистване. Разрешението обаче е станало факт едва сега.

Според Нурие Црънгалова, която е заместник областен управител, с почистването се е заела Община Разград, която помага да бъдат изрязани и почистени храстите и високата тревна растителност по купола на джамията, както и при почистването около самата джамия.

Премахването на растителността ще струва 1000 лева, които са осигурени от бюджета на областната администрация. Управата иска да изгради и ограда около джамията, защото сградата се руши и има опасност някой да пострада.

Нурие Црънгалова - заместник областен управител на област Разград: ”Тя ще бъде декоративна, хубава ограда, ще се направи на 3 метра разстояние от самата джамия, в зелените площи ще бъде, ще има врата към входа на самата джамия.”

Тъй като от министерството са отказали финансиране заради липса на средства, до края на лятото оградата ще бъде направена с 5000 лева, осигурени отново от бюджета на Областната управа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Първанов - Ембака все пак остава в ареста
Емил Първанов - Ембака все пак остава в ареста
Носталгия и Брекзит
Носталгия и Брекзит