НОВИНИ

Премиера на дневника на Никола Мушанов

Вече можем да прочетем спомените на един от най-видните български политици от миналия век - Никола Мушанов. Това е първият мемоарен извор, който събира наблюдения за толкова продължителен период от новата българската история. В книгата е и единственото описание „очи в очи“ на Адолф Хитлер, останало от български автор - именно от демократа Никола Мушанов.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
23:17, 22.03.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Досега почти неизползвани, нечетливите ръкописи на Никола Мушанов са разшифровани от Нина Киселкова и дъщеря ѝ Сузана в продължение на 3 години. Още 2 са нужни, за да се сдобие изданието с показалец, събрал всички описани от Мушанов личности от новата българска история.

Нина Киселкова, съставител: Когато човек полага много усилия да го разчита, емоциите остават на заден план. Чак когато четеш повторно и за трети път, мислиш за тези неща, но вече не е същото.
;

Петко Шумов, синът на някогашния личен секретар на Никола Мушанов, е човекът, който предава ръкописите в Централния държавен архив. А мястото, където се пазят те, е и мястото, където завършва животът на Мушанов. Днес - сградата на Държавните архиви, а през 51-а година - следствието на Държавна сигурност.

Нина Киселкова, съставител: Той вярва дълбоко, че демокрацията е нещо, от което няма по-добро, че рано или късно тя ще се възстанови, това минава през всички страници.

Мръсен занаят или служба на обществото е политиката, каква да бъде избирателната система и как да се отървем от корупцията - Мушанов документира вълненията на обществото ни в началото на 20-ти век, за да можем в следващия да направим собствен прочит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Оранжев код за обилни снеговалежи и силен вятър в 9 области на страната
​Оранжев код за обилни снеговалежи и силен вятър в 9 области на страната
Дипломатически жест: Гръцки външен министър кацна на летището в Скопие
Дипломатически жест: Гръцки външен министър кацна на летището в Скопие