Европейската премиера на новия филм "Джейсън Борн" се състоя снощи в Лондон. Това е петото попълнение към едноименната поредица за американския агент на ЦРУ в изгнание. По червения килим преминаха звездата на филма Мат Деймън, режисьорът Пол Грийнграс и много други звездни имена от Холивуд.

Новият филм за приключенията на Джейсън Борн е базиран на персонажите, създадени от автора Робърт Лъдлъм в неговата литературна трилогия от края на 80-те години на миналия век, но сюжетът му е изграден върху оригинална история. Мат Деймън, който се завръща към ролята на Борн за първи път от девет години насам, заяви от червения килим, че подготовката за четвъртото му превъплъщение като специално тренирания агент на ЦРУ е била особено трудна.

Мат Деймън: "Беше трудно да се подготвя за ролята. Съвсем различно е да си на 45, отколкото да си на 29, на колкото бях при снимките на първия филм от поредицата. Беше много забавно да работя с познати лица, но да участвам в напрегнати бойни сцени и преследвания физически беше много предизвикателно."

В ролята на Борн Деймън използва огнестрелни оръжия често и умело. Това провокира редица въпроси на червения килим към родения в Масачузетс актьор относно правата за притежаване на оръжие в Съединените щати.

Мат Деймън: "Това е толкова токсичен, толкова радиоактивен въпрос в нашата страна, че човек не може да говори за него без да разтревожи хората и да предизвика поляризиращи мнения. А би било страхотно да проведем разумен разговор за проблема и да измислим начин да пазим децата си от психически нестабилни хора или потенциални терористи."

Деймън не пропусна да обсъди и бъдещето на друг известен филмов шпионин - Джеймс Бонд, чиято роля в момента е вакантна след четвъртото превъплъщение на Даниел Крейг като агент 007.

Мат Деймън: "Харесвам Идрис Елба. Да, смятам, че той би бил страхотен Бонд. Смятам, че прави всеки филм със свое участие по-добър и ще направи поредицата по-добра."

Според експертите и букмейкърите шансовете на 43-годишния Елба да наследи Даниел Крейг в ролята на Бонд са сравнително малки. Фаворит за костюма и пистолета на агент 007 към момента е Том Хидълстън.