НОВИНИ

Премиера на кантатата "Безсмъртният Шекспир" в Софийската опера

Живеещата във Великобритания българска композиторка Добринка Табакова е у нас за премиерата на кантатата си „Безсмърнтият Шекспир". България е втората страна, в която ще се изпълни произведението. Световната му премиера е в родния град на Шекспир - Стратфорд Ъпон Ейвън, където с изпълнението му се дава началото на честванията за 400 години от смъртта на великия драматург. У нас кантатата ще прозвучи тази неделя на сцената на Софийската опера.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
19:15, 02.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

За масовата българска публика Добринка Табакова изплува от анонимността преди две години, когато научихме, че авторският й компактдиск има номинация за наградата Грами. Но пътят й на успешен композитор започва когато е едва на 14. Утвърждаването й като автор на съвременна класическа музика е съпроводено с много престижни награди. Една от тях е и решението на оркестъра в родния град на Шекспир да поръча точно на нея написването на творба, посветена на безсмъртния драматург. Пет години Добринка чете внимателно текстовете му, за да избере онези, които да дадат гръбнак на нейната музика.

Добринка Табакова: "Монологът на Жак в края на „Както ви се харесва", в който описва 7-те стадия на човешкия живот - използвах това като структура за кантатата и в половин час всъщност ние ще преживеем живота, човешкия живот от детство до преклонна старост."
;

В кантатата са вплетени още текстове от Хамлет, Венецианският търговец и Бурята. Добринка Табакова избира интересен начин, за да даде в музиката си глас и на самия Шекспир.

Добринка Табакова: "Използвах соло цигулката, която ще бъде изпълнена от концерт-майстора да бъде като гласа на Шекспир. Не можех да дам на Шекспир неговите думи."

Музиката на Добринка Табакова е сериозно предизвикателство за хора и оркестъра на Софийската опера.В Англия кантатата "Безсмъртният Шекспир" жъне небивал успех, а след края й и публика, и критика са развълнувани до сълзи. Дали така ще бъде възприета творбата от меломаните и у нас предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от кампанията преди референдума в Италия
Последен ден от кампанията преди референдума в Италия
Mерки за опазване на дивите птици
Mерки за опазване на дивите птици