Постановката „Хенри IV” е най-новото заглавие в репертоара на Варненския драматичен театър. Пиесата на Нобеловия лауреат Луиджи Пирандело е второто представление на трупата с изтъкнатия режисьор Лилия Абаджиева след сценичната версия на „Фауст“ от Гьоте през 2011 година. Сценограф на „Хенри IV” е Васил Абаджиев. В образа на Хенри се превъплащава Стоян Радев. Премиерата на „Хенри IV” e на 2 и 3 декември. Постановката е част от осмото издание на Коледните театрални седмици във Варна.

Варна

Луиджи Пирандело е малко познат в България. В театралната традиция има едва няколко заглавия, които са били поставяни на сцена.

Лилия Абаджиева, режисьор: "Пирандело не е просто и само литератор, просто и само драматург. Той е философ и въпросите, с които по някакъв начин се занимава и поставя в пиесата "Хенри IV", са ми близки."

Зад привидната маска на лудост в образа на Хенри IV се крие изборът – дали да следваш общественото мнение и да останеш част от социума или да бъдеш различен в самотата си.

Лилия Абаджиева, режисьор: "Невъзможността да намериш собственото си лице, невъзможността да разпознаеш истинското си „аз“ зад всички социални маски, които самото съществуване в социума ти налага, в крайна сметка се превръща в един абсолютно съзнателен отказ от света."

Големият въпрос – за вътрешната сила - да съхраниш себе си, отново ще бъде поставен на сцената на драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна на 22 декември.