НОВИНИ

Премиера на пиесата "Джина и Фидел" в Сатиричния театър

Една много любопитна история от Куба ще бъде разказана в Сатиричния театър. Премиерата на "Джина и Фидел" е на 4-ти април. Драматургът и режисьор на пиесата - Жолт Пожгаи е в България, за да я постави лично. В спектакъла се преплитат фикция и реалност, но най -любопитното е, че когато я прочитат от кубинското посолство в Будапеща- питат автора откъде знае за опита на Кастро да спаси Че Гевара, което било строго секретна операция. Оказало се, че това е художествена измислица, случила се в действителност.

Айше Сали
от Айше Сали
17:21, 30.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Куба 1974 -та В Хавана се срещат две души от два различни свята. Тя е звезда на италианското кино, станала репортер. Той - неотдавна превел страната си през революцията.

Джина Лолобриджида е изпратена за 12 дни на Острова на свободата. Задачата е да направи филм за Фидел Кастро. И макар да не е никак лесно да стигнеш до човек, постоянна мишена на атентати, лентата е заснета. Но никога не се излъчва. А копията изчезват незнайно как.След близо 40 години обаче и Джина, и Фидел ще разкажат за тази среща.

Жолт Пожгаи, режисьор и драматург:
"В живота на всеки един от нас има по една такава среща - трае кратко, но я помним до края на живота си. Лично познавам Джина Лолобриджида и от нея научих за тази история. Тя е очаквала да намери в Куба един съвършено различен човек от онзи, когото е видяла. Всички говорили за Фидел като за кръвожаден диктатор. Но Джина среща един образован мъж в разцвета на силите си мъж".

В ролите на Джина и Фидел ще видим Нона Йотова и Кирил Ефремов.

Нона Йотова, актриса:
"Исках да пресъздам този неин прекрасен характер на истинска жена, много силна, много смела, много естествена".
Кирил Ефремов, актьор:
"Отношението му към живота, към хората, към страната си - такива хора много малко се раждат".

В дните, прекарани заедно в Куба, между Джина и Фидел, се ражда приятелство. Много по-силно от любовна връзка, която само би попречила на това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва активна подготовка за лято 2016
Започва активна подготовка за лято 2016
Концерт на учители за ученици във Варна
Концерт на учители за ученици във Варна