Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" беше премиерата на спектакъла „Последното изкушение" по великия роман на Никос Казандзакис. Изключителен актьорски състав представя новия прочит на световната класика.

Веселка Кунчева - един от най-интересните и талантливи млади български режисьори, носителка и номинирана за редица награди, се е заела с нелеката задача да режисира прочутия роман на Казандзакис, а в екипа е събрано цяло съзвездие от актьори.

Веселка Кунчева: "Категорично беше огромно изкушение, което не можах да устоя на този спектакъл, преминахме през доста дълъг и доста тежък път в това море от думи, теми и идеи на този роман, в който се давехме, изплувахме, давехме, изплувахме, докато все пак май додрапахме до брега.

В „Последното изкушение" Никос Казандзакис тълкува саможертвата на Исус Христос по различен от общоприетите представи начин, за което е обвинен в богохулство.

В образа на Исус се превъплъщава младият Пламен Димов. Христо Петков е Юда, Жорета Николова - Богородица и Александра Василева - Мария Магдалена.

Веселка Кунчева: "Това, с което се занимава спектакълът е безверието, в което сме потънали и нуждата от вяра".

Романът на Казандзакис е екранизиран от Мартин Скорсезе през 1988 г. със заглавие „Последното изкушение на Христос". Макар и определен за скандален, филмът получава редица номинации за Оскар, Златен Глобус и Грами.