Седмата среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай започва в София. Инициативата на Китай, известна като "16+1", цели насърчаване на икономическото сътрудничество между Европа и Китай.

Домакин на срещата е премиерът Бойко Борисов, а основен гост е китайският министър-председател Ли Къцян, който е на четиридневна визита у нас, преди да продължи за Западна Европа.

В 9.30 ч. Борисов и Ли Къцян ще открият бизнес форум, в който ще участват министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на търговията на Китай Чжон Шан, както и около 1000 бизнесмени от всички участващи страни. В 10.40 ч. Борисов и Ли Къцян ще открият пленарната среща на ръководителите на правителствата в рамките на инициативата "16+1", а в 12.30 ч. ще дадат съвместна пресконференция.

В София започва Седмата среща на върха "16+1"

В София започва Седмата среща на върха "16+1"

Днес в София започва Седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум. Международното събитие събира у нас лидерите на 16-те страни от...

Китайската икономика има милиарди долари, които цели да инвестира в Европа и очаква конкретни проекти от страните в Общността.

Данните за миналата годината сочат, че източната страна е инвестирала 30 милиарда долара на Стария контитент, но само 2% от тях са били насочени към Източна Европа, което доказва изключително важното значение на срещата в София днес.

Бойко Борисов: Форматът "16+1" не противопоставя никого в Европа

Бойко Борисов: Форматът "16+1" не противопоставя никого в Европа

"Форматът "16+1" не разделя Европа. Това не е геополитически съюз и не противопоставя никого в Европа". Това заяви министър-председателят Бойко Борисо...

Международният форум е част от огромния китайски проект наречен "Един пояс, един път", чиято основна цел е изграждане на два транснационални транспортни коридори. Експертите го определят като най-големия икономически проект в историята.

Всички подробности от Срещата "16+1" в София очаквайте в следващите новинарски емисии на БНТ!