Премиерът на подкрепяното от ООН либийско правителство на националното единство Файез Сарадж се срещна с италианския министър-председател Джузепе Конте, който е на посещение в Триполи. Двете страни обсъдиха развитието на последните събития в Либия, съобщи пресслужбата на правителството в Триполи.

© БТА

Сарадж информира Конте за мерките за реформи в икономиката и сигурността, предприети от правителството. Италианският премиер отново заяви, че Италия подкрепя правителството на националното единство, както и процеса на национално помирение и либийските икономически реформи.

През ноември Италия беше домакин на двудневна конференция за помиряване на враждуващите либийски фракции. В Либия има най-малко два противоборстващи центъра на властта: единият е в Триполи, където се намира признатото от ООН правителство, а другият - в източния град Тобрук. Освен това има десетки милиции, които в конфликт помежду си и се борят за властта и държавното богатство.

Генерал Халифа Хафтар, чиято самопровъзгласила се Либийска национална армия контролира Източна Либия, е в съюз с източното правителство и неговия парламент. Италианският премиер Конте се очаква да се срещне и с Хафтар, който е базиран в Бенгази.

В Палермо започна среща, посветена на конфликта в Либия

В Палермо започна среща, посветена на конфликта в Либия

В италианския град Палермо започна международна конференция за Либия. Целта е да се даде нов тласък на опитите за стабилизиране на северноафриканската...