НОВИНИ

Премиерите на Македония и Гърция и делегациите пристигнаха в Отешево

Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и делегациите, които присъстваха днес на подписването на договора за името Северна Македония в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, пристигнаха в Отешево, от македонската страна, където е планиран тържествен обяд, предаде агенция МИА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:55, 17.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
премиерите македония гърция делегациите пристигнаха отешево

Присъстват премиерите Заев и Ципрас, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, посредникът на ООН Матю Нимиц и посланикът на ЕС в Македония Самуел Жбогар.

След обяда се очаква двустранна среща между премиерите Заев и Ципрас.

Това е исторически ден за двете страни, както и за ЕС, и за Балканите, каза Могерини при пристигането в Отешево. "Мнозина бяха скептични за договора, но двамата премиери и външни министри бяха упорити, за да го постигнат. Двете страни ни накараха да се гордеем, ние европейците, с договора, от който спечелиха и двете страни. Надявам се това да бъде вдъхновение за мнозина в региона да направят смели стъпки, както и за цяла Европа. Този договор показа на Европа и на света, че всеки проблем може да се реши с диалог и лидерство", каза Могерини.

Тя обяви, че ЕС ще следи прилагането на договора, тъй като той е важен не само за двете страни, а и за Европа и света.

"Необходимо беше много време и /да се измине/ много път, за да стигнем там, където сме днес. Това е исторически ден и възможност за гражданите на Северна Македония да получат позитивни отговори на евроантлантическите интеграции. В края на деня всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всички печелят по нещо", каза и еврокомисарят Хан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любовно писмо от Антоан дьо Сент-Екзюпери беше продадено на търг за 240 500 евро
Любовно писмо от Антоан дьо Сент-Екзюпери беше продадено на търг за 240 500 евро
Марш на равенството в подкрепа на украинските сексуални малцинства
"Марш на равенството" в подкрепа на украинските сексуални малцинства