НОВИНИ

Премиерът Борисов: АМ "Хемус" ще бъде напълно готова през 2024 г.

Магистрала "Хемус" ще бъде напълно готова през 2024 г, съобщи премиерът Бойко Борисов, който провери на място как върви строежът на отсечката от Ябланица до прохода Боаза. 30% от лота вече са изградени, а финансирането е изцяло от бюджета. Регионалният министър Николай Нанков увери, че държавата ще отпусне нужните средства за възстановяване на щетите от наводненията.

Николай Минков
от Николай Минков
17:27, 07.08.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов премина през цялото близо 10 км трасе, свързващо Ябланица с Боаза. Остана доволен. Съобщи, че лотът ще бъде пуснат предсрочно.

Бойко Борисов, министър-председател: Догодина , по това време, ако е живот и здраве, този лот и до Търговище ще е готово.

Ще бъдат спестени и средства, обясни регионалния министър.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: 55 млн.лв. при обявена цена от 90, т.е. тук сме спестили поне 40 млн. лв. Най-тежкият участък. Хубаво е, че скалата поне е варовикова и се използва за материал.

Насипи от над 26 м и много взривни работи са част от особеностите при строежа на този участък от "Хемус"".

Премиерът обеща след 6 години цялата магистралата да е напълно завършена.

Бойко Борисов- министър-председател: И така, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище , Варна - до 2024 г. ще е готова.


;

Имало възможност да стане и по-бързо, ако не били плащанията миналата година по проекти на предишни правителства.

Бойко Борисов, министър-председател: Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6 милиарда и 700 - 3 милиарда и 700 за КТБ, милиард и 200 за руските реактори, милиард и 300 за американските. Я тези 6 милиарда си ги представете тук в трасе, това са 2 магистрали Хемус. Но нито аз съм съборил КТБ, нито съм договарял руски реактори, нито съм договарял американски централи. И ги платихме като попове, всички данъкоплатци.

Премиерът съобщи още, че участъкът на магистрала "Струма" до Сандански ще е готов през септемри. Коментира и протестите за запазване на откритите археологически обекти по пътя на трасето.

Бойко Борисов, министър-председател: Щом не искат, ще мине през Благоевград, където минава и сега. Един километър. Заради този 1 км. ще заобикаля.

Бойко Борисов съобщи пред журналистите, че значителна сума е отделена за сторителството на образователната инфраструктура.

Бойко Борисов, министър-председател: За 620 млн. се правят училища и детски градини. И поне 10 нови училища.
;

Що се отнася до ареста на Митьо Очите и замесеният в случая общински съветник от левицата, премиерът беше лаконичен.

Бойко Борисов, министър-председател: Има кой да си отговаря, голяма партия, винаги могат и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е гонене, махане и толкова, защото местните организации винаги могат да направят някоя беля. Така че не очаквайте да кажа нещо подобно, точно обратното.

Регионалният министър съобщи, че държавата ще отпусне необходимите средства за преодоляване на последиците от наводненията. Той уточни, че за Тетевен са нужни 6.2 млн. лева, за Мизия около 3 млн., а за Дупница към 600 хил. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ поиска проверка дали има черна каса в БСП
ГЕРБ поиска проверка дали има черна каса в БСП
Зарнел Хюз спечели златото на 100 метра при мъжете
Зарнел Хюз спечели златото на 100 метра при мъжете