Премиерът и лидер на Бойко Борисов не коментира изборната победа пред медиите, а благодари във фейсбук за получената подкрепа. И посочи, че грешките, макар и осъзнати, могат да бъдат поправени само с много работа. Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че именно Борисов е спечелил тези избори.

Премиерът Бойко Борисов не се появи пред медиите в изборната нощ. Дали ще има промени в партията и как Борисов ще разчете изборните резултати се очаква да стане ясно на пресконференция във вторник.

В централата на ГЕРБ предстои сериозен анализ, преди да се чуе оценката на лидера. Според водача на листата Мария Габриел на вота хората са казали ясно, че искат резултати, честност и конкретни ангажименти.

Мария Габриел - еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ: Зад всяка своя дума заставам с работата си и това показахме целият отбор в тази кампания. Нашият лидер г-н Борисов каза, че има един ден за прошка и аз искам да благодаря на всички българи, които днес ни я дадоха.

От ГЕРБ смятат, че са спечелили с положителната си кампания и чуваемост към проблемите.

Мария Габриел - еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ: Не можеш да правиш кампания с фалшиви новини, компромати и нереалистични обещания. Това е, което ние не си позволихме нито един да направи. Резултати, работим, грешим, поправяме грешките си.

Според финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ не са изчистили имиджа си след "Апартаментгейт", но и не трябва да се самобичуват. Според него победата на вота реабилитира не Цветанов, а Борисов и здравия разум.

Владислав Горанов - министър на финансите: Цветанов сам по себе си е политически човек, той изключително много работи и ГЕРБ не може с лека ръка да заличи Цветан Цветанов. Цветанов е бегач на дълги разстояния, заслужава уважение за всичко, което е правил за ГЕРБ. Със сигурност тези избори ги спечели Борисов. Борисов е фактор, който всеки обича да подценява и точно в момента, в който го подцени, Борисов се появява.
© БГНЕС

От малкия партньор на ГЕРБ- СДС определиха като правилно решението да участват заедно на вота.

Румен Христов - председател на СДС: Големият партньор има най-вече заслугата за това, което постигнахме ние, но аз смятам, че освен твърдите избиратели, които следват СДС, успяхме да придадем една по-дясна физиономия на съюза ГЕРБ-СДС и да върнем част от периферията, част от избирателите на ГЕРБ. което е добър принос и успяхме да се поздравим с победа.

Тепърва предстоят разговорите дали ГЕРБ и СДС ще си партнират и на местните избори.