НОВИНИ

Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като вчера от Националното тол управление обявиха такъв. До 10-15 дни системата за продажба на електронни винетки ще бъде напълно адаптирана и се очаква проблеми да няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Националното сдружение на общините.

Александър Марков
от Александър Марков
15:48, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

В коментара си за проблемите в електронната винетна система, премиерът Бойко Борисов заяви, че служителите в тол управлението и пътната агенция работят денонощно. Той се надява до десетина дни системата напълно да се адаптира, така че гражданите да бъдат максимално улеснени. Винетки ще могат да се купуват и през банкомати.

Бойко Борисов, министър-председател: С голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения. Надявам се в рамките на 10-15 дена да бъде отрегулирани всички процеси и след това вече ще е много по-лесно за всички.

От АПИ заявиха, че няма да има гратисен период до 15 януари, въпреки че той беше обявен вчера от Националното тол управление.

Инж. Светослав Глосов, предс. на УС на АПИ: Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, тази услуга ще ви бъде предоставена от нашите патрулни коли. Няма да ви глобят, но ще ви бъде оказано съдействие, да го направите, за да знаете как.

От понеделник винетки ще могат да се купуват в брой на касите на Български пощи, големите търговски вериги и бензиностанции. До средата на другата седмица ще има разположени и 37 терминала за самотаксуване по всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: В населените места, където няма нито бензиностанция, нито такива пунктове, това ще става през пощите, както и до момента се изпълнява. До няколко дни ще бъде и през банкоматите.

До две седмици пък общините, които искат републикански пътища да станат общински и да бъдат освободени от винетка, трябва да дадат своите предложения.

Бойко Борисов, министър-председател: Дали ще са две, дали ще са три седмици - няма значение, въпросът е вие да си вземете като решение, има разделение на властите, демократично, и да ни уведомите.

Засега такова желание имат Варна за пътя до Златни пясъци и Аксаково, и Пловдив за пътя до Асеновград.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Там, където се иска освобождаване на винетна такса, съответната община да поеме ангажимента и да осигури финансов ресурс за неговата поддръжка.

Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в България: И досега Законът за държавната и общинската собственост го е разрешавал процедирането на този проблем.

Иван Портних, кмет на Варна: В действителност ще предложа на колегите от ОБС да разгледаме варианта, предложен от господин Борисов.

Общините имали финансова готовност да поемат поддържането и почистването на пътищата, увериха от Националното им сдружение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория и Георги са най-желаните имена за новородени през 2018 г.
Виктория и Георги са най-желаните имена за новородени през 2018 г.
 Транспортен хаос заради лошото време на Балканите
Транспортен хаос заради лошото време на Балканите