Премиерът и президентът влязоха в задочен словесен спор за неподписания указ за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Според държавния глава Румен Радев трябва да има съгласувателна процедура, преди да подпише указа. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще изчака подписването на указа за Маринов. Ако това не стане до четвъртък, в парламента ще бъдат гласувани другите две кандидатури - на Росен Желязков за министър на транспорта и на Петя Аврамова за строителен министър.

Напрежението между "Дондуков" 1 и 2 не стихва. И двете страни отстояват своите позиции по казуса с главния секретар на МВР.

Бойко Борисов, министър-председател: Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е, айде да не се обиди президентът, че ще кажем, че е формално. Както от командващ ВВС искаш да ставаш президент, кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тая логика. Аз Младен Маринов не мога да го спра да не иска да е главен секретар. Ако президентът може, да го спре.

Президентът пък отново посочи защо не подписва указа за освобождаване на Маринов.

Румен Радев, президент: Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна процедура, писмена, която се дължи по закон.
Радев: ​Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

Радев: ​Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отгово...

Премиерът наблегна на това, че новият главен секретар ще бъде назначен само след съгласуване с президента.

Бойко Борисов, министър-председател: Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Но ние не сме предложили нов главен секретар. Ние казваме - моля, подпишете за този, за да може в четвъртък да стане министър, да спре политическата криза. Трима министри чакат да бъдат освободени.
Румен Радев, президент: Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи. Аз винаги съм отворен и съм готов за конструктивни решения.
Борисов за указа за освобождаването на Младен Маринов: Уважавам институцията

Борисов за указа за освобождаването на Младен Маринов: Уважавам институцията

Финансови, социално-икономически и вътрешно и външнополитически теми коментира премиерът Бойко Борисов по време на организираната от Американската тър...

Докато президентът не подпише указа за Младен Маринов, номинацията му за министър няма да се гласува, обясни Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: За да не предизвикваме втора буря. Когато се убеди, че Младен Маринов не иска да е главен секретар президентът и подпише, тогава ще го вкарам в парламента. Е аз ли водя войната? Винаги съм уважавал институцията и хората в нея.
Румен Радев, президент: Изобщо не става въпрос за война между институциите, тук става въпрос за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първия случай.

Ако няма решение за Младен Маринов, в парламента ще бъдат гласувани другите две номинации за министри - на Росен Желязков за транспорта и на Петя Аврамова за регионалното министерство.

Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване

Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване

Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. Това зая...