НОВИНИ

Премиерът Борисов и руския посланик Макаров обсъдиха двустранните отношения

На среща с руския посланик Анатолий Макаров премиерът Бойко Борисов постави въпроса за изявлението на руския президент. Срещата е била договорена преди доста време и не е конкретно свързана с изказването на Путин, обясниха от правителствената пресслужба. По време на разговора премиерът е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:19, 25.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

На срещата министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като е припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов е разказал и за инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица. Премиерът е напомнил също, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.

По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той е заявил, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.Борисов припомни ,че това е било подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България при срещата си с президента Плевнелиев през април 2012 г. След срещата руският посланик отговори лаконично на журналистическите въпроси за изказването на руския президент вчера.

Н. Пр. Анатолий Макаров посланик на Русия в България:
Аз вчера участвах във всички мероприятия, които се провеждаха от вашия президент. Бях на паметника, положих цвета. За нас този празник е общ и ние отбелязваме заедно с българския народ този празник.
Вашето лично мнение - какъв е произхода на кирилицата?
Братята Кирил и Методий, те са създали азбуката и ние празнуваме празника тук и в Москва. Това е наш общ празник и аз както казах вчера участвах в мероприятията. Русия е била и ще бъде с България, и в този случай също. А и ние го празнуваме. С премиера Борисов обсъдихме това като една от темите, които са част от общия ни дневния ред.

Борисов и Макаров обсъдиха също и развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасовден в благоевградското село Хърсово
Спасовден в благоевградското село Хърсово
В онкологията не са доставяни лекарства с изтекъл срок на годност
В онкологията не са доставяни лекарства с изтекъл срок на годност