Първите 11 км. от газопровода "Балкански поток" са готови. Премиерът Борисов инспектира завършения участък от българи-турската газова връзка до компресорната станция Странджа. Присъстваха и представители на правителствата на Унгария, Сърбия, Турция, Русия, и Саудитска Арабия.

След станция "Странджа" премиерът се насочи към Кнежа, където преди 4 дни започна строителството на "Балкански поток". Цената на проекта е над 2 млрд. лева. Целта е да бъде изграден алтернативен маршрут за руския газ вместо през Украйна - през Турция, България, Сърбия и Унгария за Централна Европа.

Сърбия ще е готова със своя участък до края на тази година, по договор България трябва да завърши газопровода до средата на 2020 г.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Това е един проект, който е важен за Балканите и неслучайно го наричаме "Балкански поток". Един милиард по-евтин от "Южен поток". Изиграха се процедурите, спечели компанията на Саудитска Арабия. Виждате консорциума колко е голям. 10 лота в момента се работят и сега докато сме тук не спират, защото искаме едновременно със сърбите да станем готови. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция. Газовият хъб "Балкан" ще дава възможност на борсата всеки да си прекара най-евтиния газ.
Борисов откри част от разширеното трасе на „Балкански поток”

Борисов откри част от разширеното трасе на „Балкански поток”

Откриха разширението на "Балкански поток". Отсечката от 11 км е между българо-турската граница до компресорната станция "Странджа". На откриването при...