България е водила преговори с ЕК, за да намали глобата за Българския енергиен холдинг. Така наложената санкция от 77 млн. евро е минимално договорената. Това коментира от Виена премиерът Бойко Борисов. Там той участва във диалога Европейски съюз - Африка, който се провежда във Виена. Целта на срещата е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие.

Това е последната среща на върха в рамките на Австрийското европредседателство на Съвета на ЕС. Българският премиер поздрави австрийския си колега, че е избрал „модерна и лесна“ тема за тази финална среща. Той обаче не пропусна да отбележи отсъствието на големите държави и припомни, че на финалната среща на върха в рамките на Българското европредседателство за Западните Балкани не е имало нито един отсъстващ.

Много трудни са преговорите за Африка, защото доста от държавите в ЕС не са на единно мнение по темата, заяви премиерът и допълни, че години наред континентът е бил подценяван. По думите му, в момента трябва да бъде направено всичко възможно за инвестиции там и задържане на младите хора, като посочи, че в ЕС се събират фондове за Африка на стойност 43 млрд. евро.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което на днешната среща се говори между ЕС и Африка, е да насърчим преди всичко частния сектор, да инвестираме в Африка, да се повиши нивото на образование. Неслучайно Световният икономически форум казва, че през 2020 90% от професиите ще се нуждаят от дигитални умения, които ще ги упражняват.
Борисов за глобата на БЕХ: Трите търговски дружества ще платят, не хората

Борисов за глобата на БЕХ: Трите търговски дружества ще платят, не хората

Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Евро...

От БСП призоваха да не се приватизират стратегически обекти

От БСП призоваха да не се приватизират стратегически обекти

Евродепутат от БСП ще попита еврокомисаря по енергетика вярно ли е твърдението, че Европейската комисия е поставила условие на страната ни - или да с...

От Виена премиерът Борисов коментира и наложената вчера санкция от ЕК в размер на 77 млн. евро заради недопускането на чуждестранни компании в газопреносната ни система. Той припомни цялата хронология на събитията:

Бойко Борисов, министър-председател: Представете си нашето правителство да беше вкарало решени и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и в тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите, руски, турски, какви ли не компании. А заглавията какви щяха да бъдат: „Борисов дава тръбите на България”. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с комисията. 100 %, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат "не, не се продават тръбите - преговаряйте". Започнахме от 300 млн. евро, аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти. Свалихме ги на 150, на 140, сега последно на 77. Много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Така че - толкоз по този въпрос и да не плашат хората, че те ще плащат тази цена. Ще си ги платят търговските дружества и трите от печалбата", заяви Борисов пред журналисти.

Бойко Борисов си тръгна от Виена преди края на срещата на върха заради планиран разговор с американския държавен секретар Майкъл Помпео.

​Бойко Борисов e разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

​Бойко Борисов e разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по искане на американския държавник, съобщи пр...