НОВИНИ

​Премиерът Борисов лично е настоял за самолетите F-16 да бъде платено накуп​

Премиерът Бойко Борисов лично е настоял самолетите F-16, за които България преговаря със САЩ, да бъдат платени не разсрочено, а изцяло. Това стана ясно от изявлението на министър-председателя пред традиционната годишна дипломатическа конференция в София, която тази година съвпада с честванията за 140-годишнината на българската дипломация.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:15, 18.07.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Покупката на F-16 е само началото на превъоръжаването на българската армия, а всичко договорено и купено от предишните правителства до момента било "да натовариш и да избягаш", обяви пред дипломатите ни Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър председател: Настоях да си платим веднага, защото ми омръзна 3 пъти да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. И неслучайно ние имаме авиация бойна се води, но всичко ново, което сме придобили до този момент, е годно само да натовари щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка.

Всичко купено до момента струвало далеч повече от F-16, а ползата била нула каза Борисов. Затова и настоял честно и почтено да се плати всичко накуп с пари събрани от борбата с контрабандата и корупцията.

Бойко Борисов отчете и успехите на дипломацията ни в ключови региони по света. Неслучайно по думите му в Познан преди седмица е било взето решение догодина срещата на върха от Берлинският процес да се проведе в София, съвместно със Северна Македония.

Бойко Борисов - министър председател: Това е също един вид оценка за работата през председателството, направихте много, и, разбира се, за външната политика, която България води на добросъседство. В България идват всички, именно защото ние сме обърнати към мира

Вицепремиерът Екатерина Захариева пък подчерта, че с първото си европредседателство дипломацията ни е натрупала много опит, самочувствие, познание

Екатерина Захариева: Фактът, че няма държава член на Европейския съюз, която да не желае консултации по темата Западни Балкани с български дипломати, посланици, министри, правителство, показа, че основният външнополитически приоритет по време на нашето председателство и мисията на българското европейско председателство бе добре изпълнена.

Както премиерът, така и външният министър откроиха развитието на отношенията ни със Саудитска Арабия и ОАЕ и необходимостта отличните политически контакти да прераснат в още по-добри търговско-икономически.

Изтъкнати бяха и отношенията ни с Африка и страните южно от Сахара, които ще бъдат приоритет и на новата Европейска комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йейтс спечели 12-ия етап на Тур дьо Франс
Йейтс спечели 12-ия етап на Тур дьо Франс
По-лека мярка за Кристиян Бойков, защото инфраструктурата на НАП не е критична
По-лека мярка за Кристиян Бойков, защото инфраструктурата на НАП не е "критична"