Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и инфраструктурната свързаност в региона бяха акцент в разговорите днес в Прищина на премиера Бойко Борисов с президента на Косово Хашим Тачи и с премиера Рамуш Харадинай. По повод 10-годишнината от обявяването на независимостта на Косово Тачи връчи на Борисов ордена на независимостта на страната като признателност за личните му заслуги. В официалната българска делегация е и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Президентът на Косово посрещна българският премиер в сградата на президентството Нарече го свой приятел и благодари за начина, по който България представя по време на своето Председателство членството на всички държави от Западните Балкани като свой основен приоритет. И двамата бяха единодушни, че единствения европейски и евроатлантически път както на Косово, така и на другите държави, ще допринесе за мир и стабилност не само в региона на Балканите, но и в ЕС. Хачим Тачи постави въпроса за по-скорошна либерализация в рамките на тази година на визовия режим, защото страната му по думите му е изпълнила всичките критерии. Борисов бе категоричен, че ще отстоява тази теза пред колегите си от ЕС, но настоя Хачим Тачи и Косово да продължат диалога със Сърбия. Призова всички европейски лидери и от региона да забравят егоизма.

Без споразумение със Сърбия нито Прищина, нито Белград ще видят ЕС, заяви още Борисов а като пример за разрешаване на проблемите посочи подписването на договора ни за добросъседство с Македония .

Бойко Борисов: Имате огромна тежест на гърба си, но с президента Вучич трябва да я свършите.
Хашим Тачи - президент на Косово: Косово категорично ще продължи диалога със Сърбия , за да бъде извършен един истински процес на мир и стабилност в региона .Срещата на върха в София за Западните Балкани през май ще даде възможност за по-подробен диалог по всички неразрешени въпроси и за преодоляване на различията. 116 държави вече са признали Косово , разчитаме скоро това да стори и Русия , защото по този начин ще бъде гарантирана стабилността на региона , на цяла Европа но и конкретно на Сърбия

Българският премиер похвали Косово за напредъка на реформите и определи като показателно разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е заинтересована в тази област, каза той защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание.

И пред Хашим Тачи Борисов показа картата на европейските транспортни коридори и подчерта, че приоритетните за нас 8 и 10 ще осигурят свързаност и на Косова с Бъярия и Европа

Хашим Тачи, президент на Косово: Оценяваме че само с инвестиции в инфраструкутра и модернизирането ще имаме по достоен живот, с по - висок стандарт , мир и стабилност

В Прищина Бойко Борисов се срещна и със своя косовски колега. Договориха се също още през следващите дни министри от двете държави да преговарят и за общи проекти в минногеоложката промишленост, строителството и туризма.