НОВИНИ

Премиерът Борисов на посещение в Тирана (обобщение)

В Тирана министър-председателят на Албания Еди Рама удостои премиера Бойко Борисов с медал за признателност за заслуги по европриобщаването на държавите от Западните Балкани. Двамата премиери участваха в два международни форума, посветени на борбата срещу тероризма и екстремизма. Бойко Борисов предложи в изграждащия се в Тирана център за координация по темата тероризъм, да има офицери за свръзка от всички държави. Още за визитата на премиера Борисов в Тирана - вижте в репортажа на специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:13, 04.06.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Визитата на премиера Бойко Борисов в албанската столица започна с участие в международен форум по процеса "АКБА", заедно с албанския премиер Еди Рама.

Процесът е иницииран от йорданския крал през 2015 г. и за първи път се провежда в страна извън Йордания. Целта на процеса е поддържане на международна и регионална координация в сътрудничеството в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход.

Темата на тазгодишното издание са Балканите, а дискусиите бяха насочени към предотвратяване на радикализацията в страните по миграционния маршрут през Западните Балкани.

Конкретните инфраструктурни проекти, които да подпомогнат свързаността на страните от Западните Балкани както помежду им, така и с останалите държави - това беше най-важният акцент в срещата между българския премиер Борисов и албанския му колега Еди Рама, започнала на четири очи и последвана от пленарни разговори.

Обсъдено беше, естествено и двустранното сътрудничество в икономиката, туризма и политическите отношения.

Еди Рама, министър - председател на Албания: Имах удоволствието да посрещна в Тирана моят скъп приятел. С благодарност за всичко, което направи за Западните Балкани и конкретно за Албания и Македония му връчих медал за признателност, който се надявам да остане скъп спомен за неговия изключителен принос към нашия регион. Отношенията ни с България са изключително позитивни и се радваме, че с приемането в нашия парламент на закона за защита на малцинствата в това число и на българското дискутирахме и двустранното сътрудничество в икономиката и туризма


;

По-късно премиерът Бойко Борисов и албанския му колега Еди Рама участваха и в международна конференция, посветена на борбата срещу насилствения екстремизъм и организирана от албанското правителство с участието на над 200 души от политическите среди, от религиозните и академичните общности, както и експерти в сферата на сигурността. Българската позиция, заявена от премиера Бойко Борисов, отчете необходимостта правителствата да предприемат мерки за пресичане на разпространението на екстремистко съдържание в интернет и социалните мрежи и за стимулиране на културния, междуетнически и междурелигиозен диалог и толерантност.

Дискусиите бяха насочени и върху засилването на регионалното сътрудничество в противодействието срещу тероризма, както и върху превенцията на радикализацията сред уязвимите групи хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Биоземеделци и животновъди ще получават по-големи субсидии след 2020 г.
​Биоземеделци и животновъди ще получават по-големи субсидии след 2020 г.
Пълна капитулация на плана Макрон и победа за българската позиция
Пълна капитулация на плана "Макрон" и победа за българската позиция