Премиерът реагира на думите на президента за намаляването на партийните субсидии. В Шабла Бойко Борисов наблюдава съвместното учение на българските военновъздушни сили с представители на въоръжените сили на Сърбия и САЩ.

По време на демонстрациите премиерът Борисов коментира думите на държавния глава, че намаляването на субсидиите "задушава" опозиционните партии преди изборите.

Бойко Борисов, министър-председател: Местният вот е чак октомври. Две години можеше президентът Радев да говори срещу Слави Трифонов. Не съм го чул да се обади.

И ако в медиите президентът и премиерът си разменят остри реплики, то в личен план Борисов и Радев спазват добрия тон.

Бойко Борисов, министър-председател: Президентът сутринта се обади да ми честити и вика - щях и аз да дойда днеска, но ще отида в Унгария, и вика - щяхме да го минем за фойерверки за рождения ден. На шега така се посмяхме.

Официалните лица бяха посрещнати на зенитния полигон в Шабла с тържествена церемония.

© БГНЕС

След стрелбите, гостите изразиха общо становище, че тези учения са важни за дипломацията и външната политика.

Бойко Борисов, министър-председател: "До вчера, дето се вика, са се сваляли самолети, до вчера сме били във войни, сега днеска всички заедно тренираме, показваме своите способности, показваме това, което имаме и разбира се... стигаме до заключението, че трябва да живеем в мир, а не във война..."
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Доволен съм от резултатите. Подготвени са, а и както каза премиерът, в подобни съвместни учения се подпомагат и дипломатическите усилия на правителството.
Александър Вулин, министър на отбраната на Република Сърбия: Малко са държавите по света, които знаят какво е война и точно затова нашата цел е мирът. Изключително важно е да имаме добри отношения с българите и с останалите държави и да има стабилност на Балканите.
Джъстин Фридман, заместник-посланик на САЩ: Заедно сме по-силни. Трябва да работим, да споделяме опит и да обучаваме хората си заедно. Само така ще постигнем високи резултати в отбраната.

От военното министерство съобщиха, че при изпълнение на служебните си задължения по време на учението е починал 36-годишният старши матрос Живко Добрев. Вероятната причина за смъртта е инфаркт.

Основен акцент в учението „Шабла 2019" е повишаване на координацията между отделните армии и обмяна на опит.