НОВИНИ

Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето няма

Заради съботните протести срещу бъдеща Национална стратегия за детето премиерът Бойко Борисов и социалният министър Бисер Петков отново напомниха, че документът е спрян и по него не се работи. Бисер Петков беше категоричен, че законодателството за закрила на детето поставя на първо място ролята на родителя, а държавата помага на семействата.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
20:38, 15.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов е категоричен: трябва по- сериозно да се обясни на обществото, че Национална стратегия за детето няма.

Бойко Борисов, министър-председател на България: На социалния министър възлагам сутрин като стане, на обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма, защото във фейсбук включително протести готвят за това: "Не на стратегията 2019-2030 г.! Стратегия, която я няма и за която много ясно се разпоредих да се прави с дълго, с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Явно този проект срещна неразбиране, остра съпротива и в този вид той няма как да продължи.
;

Социалният министър Бисер Петков каза още, че по закон стратегия трябва да има, но щом проектът за нея не се харесва на голяма част от обществото, то тя трябва да бъде преработена. По друг въпрос министърът беше категоричен - не е вярно, че се прокарват текстове от стратегията, въпреки че е спряна, както твърдят някои протестиращи. Петков обясни, че последните промени в законодателството,свързани със закрилата на детето, не дават допълнителни правомощия на социалните работници.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Категорично искам да подчертая, че направените промени не целят по никакъв начин намеса в семейството или отнемане на децата, по-скоро превенция на риска от изоставяне на деца.

Министърът отчете, че само през миналата година 441 деца са изоставени в родилния дом. А други 1 773 деца са останали в своите семейства заради мерките за превенция на риска от изоставяне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предпремиера на новия сериал на БНТ Островът на сините птици
Предпремиера на новия сериал на БНТ "Островът на сините птици"
Загадъчните смъртни случаи в Германия са най-вероятно ритуални самоубийства
Загадъчните смъртни случаи в Германия са най-вероятно ритуални самоубийства