НОВИНИ

Премиерът Борисов прие оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова

Оставка на заместник-социалния министър Росица Димитрова. Премиерът я прие. Мотивът за оставката - "създалата се обществена чувствителност" след командировката на заместник-министъра до Ню Йорк за участие във форум за хора с увреждания. Самолетният билет е струвал над 8 хиляди лева. А пътуването съвпадна с протестите на майките на деца с увреждания.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 20.06.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Според Росица Димитрова командировката й до Ню Йорк била планирана само седмица преди пътуването.

Росица Димитрова - зам.-министър на труда и социалната политика в оставка: Това, което остава в обществото е нещо, за което аз не нося вина в последния момент да бъда командирована. При положение,че аз имах командировка друга. В същия период трябваше да бъда в Чили, където пък държавата не заплаща една стотинка.

Димитрова обясни,че била командирована от министър Бисер Петков и не си е купила билетa сама. Вицепремиерът Валери Симеонов, който е с ресор социална политика обяви, чe не е съгласен с приемането на оставката й.

Валери Симеонов - вицепремиер: С оглед на все пак сериозните сътресения, които напоследък понесе това министерство, знаете,че имаше оставка и на министъра. Аз мисля, че е недопустимо по такъв начин да бъде пожертван и заместник- министър.

Според Валери Симеонов Росица Димитрова е доказан професионалист и приета добре от всички социални партньори. А в момента министерството имало тежката задача - да подготви законопроекта за хората с увреждания до края на юли.

Валери Симеонов - вицепремиер: Аз мисля,че по този начин се саботира работата нa министерството. Не мога да се съглася,че такава оставка ще бъде приета, без да бъде съгласувана с мен.

Оставката на Росица Димитрова предизвика противоречиви коментари сред протестиращите майки и организациите на хората с увреждания.

Мая Стоицова: Притеснява ме фактът, че имаше една голяма лъжа колко в социалната политика в България всичко е чудесно, прекрасно пред ООН.
Адриана Стоименова - зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Тази оставка в момента - според нас е грешка. И това, което се случи в ООН, е свързано именно с тази конвенция за правата на хората с увреждания - къде сме, какво се случва, дали това, което правим е в правилна посока.

Росица Димитрова каза, че на форума в Ню Йорк е обяснила какво е направено за хората с увреждания у нас. Разказала и за новите закони, които се подготвят в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент ратифицира договора с Гърция
Македонският парламент ратифицира договора с Гърция
Унгария прие закона Спрете Сорос, криминализиращ помощта за нелегални мигранти
Унгария прие закона "Спрете Сорос", криминализиращ помощта за нелегални мигранти