Опасно замърсеният въздух в страната в последните дни стана причина премиерът Борисов да обещаe на БСП да приложи мерките за опазването му от времето на кабинета "Орешарски". Това стана след като в декларация от левицата предупредиха за опасност от санкции от Еврокомисията заради системно неспазване на пределно-допустимите норми на замърсяване.

Междувременно днес стана ясно, че кметът на Горна Оряховица е подал жалба в административния съд, срещу решение на комитета за наблюдение на оперативната програма "Околна среда". Въпреки че от години градът е в топ три на най- замърсените градове у нас, общината няма да получи евросредства за справяне с проблема.

Кметът е категоричен, че данните за община Горна Оряховица са въведени некоректно и това е причина градът да отпадне от класацията.

Според министъра на околната среда Нено Димов обаче, отговорността за сгрешените данни е на общинската администрация в Горна Оряховица.

Какви да бъдат мерките срещу замърсения въздух в София?

Какви да бъдат мерките срещу замърсения въздух в София?

Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на отпадъци, като трябва да се въведе и система...