НОВИНИ

Премиерът Борисов подкрепи законопроектите, внесени в НС от Мая Манолова

Фирми, които дължат заплати на работници, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки - това е една от мерките, които подкрепи парламентът срещу некоректни работодатели. Народното събрание единодушно прие доклада на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени възнаграждения. Също така премиерът Бойко Борисов е дал пълната си подкрепа за законопроектите, внесени в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:00, 06.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Депутати от всички партии се обединиха около промените, които трябва да защитят правата на работниците и да сложат край на трудовата експлоатация. Според данни на Инспекцията по труда неизплатените заплати всяка година са между 30 до 90 млн. лева.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: "Добре е, че по-голямата част от предложенията, които съм направила ще бъдат включени в общия законопроект - за разширяване на правомощията на ГИТ, за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, за забрана да участват фирми, които не са си платили на персонала в процедури по обществени поръчки."

Депутатите обаче не приеха забрана работодатели да могат да прехвърлят фирми на клошари, за да избегнат плащането на заплати. Няма да има промени и в управлението на Фонда за гарантиране на вземанията. В него има 257 млн лв, но за миналата година са изплатени само 2 млн на работници, останали без заплата. И занапред право на обезщетения от фонда ще имат само работници, чиято фирма е обявена в несъстоятелност.

;

Манолова получи подкрепата на управляващите и в битката си срещу големите правомощия на частните съдебни изпълнители. След среща с премиера, стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепят предложенията за промени в ГПК.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия: "Беше приет не само нашият законопроект на ПП ГЕРБ, а с нашите гласове подкрепихме всичките законопроекти, за да има възможност за максимално широк дебат, за да отчетем инициативата на омбудсмана. Уверявам ви, че волята на премиера ще бъде изпълнена. "

Промените в Гражданския процесуален кодекс вече бяха одобрени на първо четене от правната комисия, обещанието е парламентът да ги одобри окончателно до края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметището на Ихтиман до магистрала Тракия продължава да гори
Сметището на Ихтиман до магистрала "Тракия" продължава да гори
ЕС и Япония с принципна договореност за свободна търговия
ЕС и Япония с принципна договореност за свободна търговия