Здравното министерство да е готово до утре с конкретни решения на проблемите в здравеопазването, поиска премиерът. Той се срещна с представители на общинските болници и заяви,че няма да позволи да се закриват болници. Междувременно в Карловската болница лекари и сестри подават оставки, заради орязан бюджет. Те твърдят,че парите за хемодиализа и раждания са намалени, заради нови правила въведени от здравната каса. Управителят на болницата е изпратил писмо до премиера и ресорните институции.

Болницата в Карлово обслужва над 100 хиляди души от седем общини. Управителят ѝ твърди, че годишния им бюджет е орязан с около 850 хиляди лева, въпреки че парите за болниците през 2019-та са увеличени с над 100 милиона лева.

д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: "Ограничавайки обема фактически каквото ти казват с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, защото няма да ти ги платим."

Бюджетът за януари е 285 хиляди лева. Според лекарите парите не били достатъчно за покриване на всички разходи на болницата и за заплати на персонала.

Стефания Лучева - гл. медицинска сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: "Парите на болницата са ограничени в една рамка, в която е включена и лимитната и нелимитираната дейност. Нелимитираните дейности са ражданията, новородените и хемодиализата."
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати

Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати

Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нел...

Здравният министър поясни:

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: "Те имат 1 общ, даже не бих го казал лимит, а размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер на разходите те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане, заради това,че няма осигурен ресурс. Това е абсурд, както и за хемодиализата."

Днес проблемите на общинските болници бяха обсъдени на среща на представители на сдружението им с премиера, шефа на Здравната каса, с министъра на здравеопазването и вицепремиера Дончев. Бойко Борисов е заявил, че няма да позволи при управлението му да се закриват болници.

Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия, искам решение

Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия, искам решение

"Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудо...

По думите му, всяка година парите за здравеопазване се увеличават и самият той не приема лекари и сестри с дълъг трудов стаж да се чувстват изоставени и забравени. Ангажирал се е, че правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които не достигат средства.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Договорихме се да представим утре до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в това затрудено финансово състояние."
Бойко Борисов - министър-председател: "Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат. Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени."