НОВИНИ

Без гратисен период за винетките

Премиерът Бойко Борисов заяви, че до 10 дни системата за електронна винетка ще се адаптира и заработи без проблеми. Той се извини за създадените през последните дни трудности със системата. На среща с Националното сдружение на общините е решено общините, които искат републикански пътища да бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа, да изпратят своите предложения до Регионалното министерство до седмици.

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 04.01.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

На срещата между премиера Бойко Борисов с Националното сдружение на общините в България премиерът Борисов използва случая да се извини за създалите се затруднения със системата за продажба на електронни винетки последните няколко дена. Той каза, че не е лесно да се премине към електронна система, но изрази надежда до няколко дена тя да започне да работи без проблеми.

На срещата присъстваха регионалният министър Петя Аврамова и председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и двамата обявиха, че гратисният период до 15 януари, обявен вчера, не означава, че шофьорите ще могат да се движат по пътищата без винетки. Ако бъдат засечени шофьори без нито хартиена, нито електронна винетка, мобилните екипи на АПИ ще им предложат да си закупят такава на място. Според инж. Глосов до няколко дни ще бъде разширена разпространителската мрежа за електронни винетки.

Чуждестранните шофьори могат да си закупят винетка от сайта bgtoll.bg или чрез мобилното приложение.

Бойко Борисов - министър-председател: Вчера колегите работиха доста. Надявам се до десетина дена да се адаптира системата и да могат чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. Мога да кажа, че с голямо извинение за трудностите, но когато минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения. Надявам се в рамките на 10-15 дена да бъдат отрегулирани всички процеси. Това вече ще е много по-лесно за всички.
;

И други общини, освен Софийската, поискаха определени пътища да бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа. Днес общините и премиера са се договорили общините, които желаят да направят това, да отправят предложенията си чрез общинските си съвети до Министерството на регионалното развитие и благоустройството при условие, че общините поемат поддръжката на въпросните пътища.

Бойко Борисов, министър-председател: Общините, които по желание искат част от републиканската пътна мрежа, като Варна - Златни пясъци, Варна - Аксаково, Пловдив - Асеновград - кметовете и общинските съвети да вземат решение да ни изпратят писмено, за да ги извадим от списъка за винетната система.
;
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Сдружението на общините пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини в Република България и съответно, ако някоя община има желание за освобождаване на пътни участъци от плащане на винетна такса, то по съответната процедура това желание да бъде заявено с решение на общинския съвет и съответната община, АПИ ще прехвърли за поддръжка на общината този път и там няма да се заплаща винетна такса.
Иван Портних, кмет на гр. Варна: Мисля, че това е едно справедливо решение. В действителност ще предложа на колегите от Общинския съвет да разгледаме варианта, предложен от господин Борисов в рамките на Общия устройствен план тези отсечки, които са част от Републиканската пътна мрежа, наистина да бъдат изключени от нея и да преминат към общината.
;

Общините заявиха, че имат финансовата готовност да поемат поддръжката на пътищата, ако бъдат изключени от обхвата на платената пътна мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си
София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си
Нормализира се обстановката след силния вятър през нощта в Бургаско
Нормализира се обстановката след силния вятър през нощта в Бургаско