НОВИНИ

Бойко Борисов разговаря в Измир с Бинали Йълдъръм

В Израел започна работната визита на премиера Бойко Борисов. По-рано през деня Борисов беше на работно посещение в Измир, по покана на турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, по който ще се доставя азербайджански газ за Турция. Бойко Борисов информира турския си колега за предстоящото откриване в края на юни на разширението на газопровода за Турция.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
16:50, 12.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция ,,Лозенец" и отчислено съоръжение ,,Недялско" е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, подчерта премиерът Бойко Борисов на срещата си със своя турски колега Бинали Йълдъръм.

Откриването е предвидено за края на юни, каза Бойко Борисов и заяви, че са изпълнени всички строително-монтажни работи. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 милиарда до 15, 7 милиарда кубически метра годишно, а наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

Бинали Йълдъръм - министър-председател на Турция: По отношение на енергетиката - има един много важен проект, за който България е наш стратегически партньор. Проектът ТАНАП ще достава 100 млрд. куб. метра азерски газ до европейския пазар. ТАНАП ще даде сигурност на Балканите, както и енергийна независимост.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Десетилетия наред много български политици са говорили за азерски газ, много български политици са говорили, че са договорили азерски газ, само че са забравили да кажат как ще го докарат до България, по какъв начин. Е, ние с този проект днеска, с това, което България си направи с интерконекторите с Гърция, с Турция, с Румъния, строиме със Сърбия, даваме възможност след всичко това, включително и до България да дойде азерски газ. Нещо повече, знаете и на срещата в Москва с президента Путин, разговорите с президента Ердоган, много поздрави да му предадеш, ние сме много напред до идването на 16-17 милиарда кубически метра газ до нашата граница.

Веднага след Измир премиерът Бойко Борисов отпътува за Израел, където тази вечер ще направи изявление пред глобалната конференция на Американския и еврейски комитет. Утре са официалните срещи на българския министър-председател с неговия колега Бенямин Натаняху, както и с президента на държавата Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун прие поканата на Доналд Тръмп да посети Белия дом
Ким Чен-ун прие поканата на Доналд Тръмп да посети Белия дом
​Ново признание за Теодор Ушев и Сляпата Вайша
​Ново признание за Теодор Ушев и "Сляпата Вайша"