Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския държавен секретар Майкъл Помпео и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Подробностите от специалните ни пратеници в Ню Йорк Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

С американския държавен секретар и бивш директор на ЦРУ Бойко Борисов се познава отдавна. След няколко срещи в кулоарите на ООН през последнитe дни днес те отново разговаряха за стратегическото партньорство на България и САЩ в рамките на НАТО, както и за поредицата от успешни съвместни военни операции в различни сфери.

Трафикът на хора и борбата срещу нелегалната миграция също бяха акцент в разговора. Бойко Борисов се похвали пред Майкъл Помпео и за днешната успешна акция по залавяне на голяма пратка нелегална дрога. Разказа му, че именно заради успехите си в тази сфера страната ни беше съпредседател на срещата на високо равнище в ООН срещу наркотиците, организирана от президента Доналд Тръмп в началото на седмицата.


В централата на ООН премиерът се срещна и с генералния секретар на Организацията Антонио Гутериш. Бойко Борисов подчерта, че България ще продължава да подкрепя всяка една инициатива, свързана с постигането на траен мир в света. Българският премиер подчерта, че в политиката на ООН за защита и утвърждаване на правата на човека България поставя особен акцент в областта на превенцията и противодействието на дискриминацията, расизма, ксенофобията, антисемитизма, престъпленията от омраза и всички други прояви на нетолерантност.

Премиерът Бойко Борисов произнесе реч пред ООН

Премиерът Бойко Борисов произнесе реч пред ООН

В реч пред Общото събрание на ООН премиерът Бойко Борисов отправи призив за удвояване на съвместните усилия за мир и стабилност в Украйна, говори за б...