НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с патриарх Кирил и патриарх Неофит

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с двамата патриарси - руският Кирил и българският Неофит. Той разказа, че страната ни е вложила над 140 млн. лева за ремонта на църкви и манастири.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 03.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Премиерът Борисов каза на срещата, че чрез патриарх Кирил иска да благодари на премиера Медведев и президента Путин за поздравленията за националния ни празник. Той добави, че е разговарял и с премиерите на другите страни, пролели кръв за България и също им е благодарил. Борисов разказа на патриарх Кирил за европредседателството на страната ни и за идеята за Западните Балкани.

Бойко Борисов, министър-председател: Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи, нито Турция, нито Русия. Точно обратното - ние разчитаме, вчера това и на министър Лавров му казах, ние разчитаме, че всички заедно със съседите ни, цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да можем да градим, да растем и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир, в свобода.

Руският патриарх пък каза, че когато е започвала Руско-турската война, не са били нужни усилия да се привлече руският народ, заради духовната единство на двата ни народа. Той отбеляза, че отношенията между църквите ни винаги са били много добри и силни.

+ Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Дай боже тази сила завинаги да се съхрани и завинаги отношенията между двете ни страни да се развиват, отчитайки настроенията на хората. А те са в полза на това отношенията ни винаги да са братски и никакви политически съображения да не ги деформират, защото те идват от дълбините на народния живот.

Премиерът подари на патриарха камък, донесен от връх Ботев и после занесен в Троянския манастир. А патриарх Кирил подари на Борисов икона "Покров на Света Богородица". По-рано днес в Стара Загора руският патриарх Кирил имаше и кратка среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Преди утрешните избори в Италия
От нашите пратеници: Преди утрешните избори в Италия
Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?
Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?