НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства. Утре Борисов и водената от него делегация ще пристигнат в Египет. В първия ден от визитата си в Обединените арабски емирства министър-председателят Бойко Борисов се среща с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ Въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
11:49, 21.10.2018 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Знаем много за вас лично, за страната ви, приветствам ви с добре дошъл, заяви престолонаследника на Абу Даби шейх Махамед Бин Зайед Ал Нахаян на премиера Бойко Борисов, посрещайки го в двореца си в столицата на ОАЕ. От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, каза още шейх Мохамед. Борисов благодари за гостоприемството и попитан, обясни на шейха работата, която България е свършила по време на 6-месечното председателство на Съвета на ЕС с акцент - продължаване на европерспективата пред страните от Западните Балкани. Борисов напомни приетата Софийска декларация, която препотвърждава ангажимента на ЕС към 6-те страни от Западните Балкани и отбеляза, че България е пример за етническа толерантност на полуострова, който също е етнически многообразен. Според премиера, България и ОАЕ имат стратегически интереси - икономика, земеделие, строителство, технологии, военна промишленост и изрази желанието на България да участва в Световното универсално изложение “Експо” 2020 в Дубай. Двамата лидери обсъдиха проектите за развитие на трансевропейски транспортни коридори през България, а Шейх Мохамед изрази желание да посети, по думите му, “тази велика страна България”.

По време на разговорите между двамата се очаква да бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни сфери като икономика и инвестиции, отбрана и сигурност, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. Шейх Мохамед е коронясаният принц на ОАЕ и води преговори от името на монархията в сфери като енергетика, отбрана, инвестиции и политика. Завършил е академията "Сандхърст" във Великобритания и е член на Върховния съвет за петрол. За 2017 година стокообменът между България и федералната монархия е 202 млн. щатски долара, като износът ни е за 170 млн.

;

Страната ни изнася предимно цигари, електронни апарати, арматурни артикули. За 21 години инвестициите на ОАЕ в България са 89 милиона евро, което нарежда монархията на 37-о място по размер на преките инвестиции в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - вероятно най-голямата българска общност в Залива, а и изобщо в целия Арабски свят. През април вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби. Между България и ОАЕ има сключени две споразумения: за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите. ОАЕ е третият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният БВП, който генерира, е 192 млрд. долара.

;

Настоящето посещение на премиера Бойко Борисов е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. В делегацията, ръководена от премиера са още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Това е втората визита на премиера тук. Първата беше през 2014 г., когато Борисов беше тук в качеството си на лидер на политическа партия ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха водата в Лом след няколко дни суша
Пуснаха водата в Лом след няколко дни суша
Тази вечер В кадър: Ричард Клайдерман: Да свириш Аделин​
Тази вечер "В кадър": "Ричард Клайдерман: Да свириш Аделин​"