НОВИНИ

Премиерът Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, днес, 10 април, съобщи правителствената пресслужба. Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с Брекзит по време на работна вечеря във формат ЕС-27.

премиерът борисов участва извънредното заседание европейския съвет
bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 10.04.2019
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март.

Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март 2019 г., при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април 2019 г. В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г.

В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС. Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха отломките на изчезналия японски изтребител
Намериха отломките на изчезналия японски изтребител
Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка
Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка