„Няма по-добро място от Европейския съюз“: това каза министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Третата среща на високо равнище в Солун. Тя е посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.

© Пресцентър МС

Вече е време да спрем да говорим за Западните Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС не могат да бъдат разделяни в ключови сфери, категоричен бе министър-председателят. В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения и стокооборотите, убеден е още премиера. Борисов заяви, че при eвентуален проблем най-голяма помощ страните ни ще получат от НАТО и Евросъюза.

Бойко Борисов - министър-председател: Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция. Да трудно се приемат някои неща, с десетилетия са натрупани исторически конфликти, но това изгодно ли е за бизнеса? Да имате София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнеса, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно.
Премиерът Борисов участва в третата среща на високо равнище в Солун

Премиерът Борисов участва в третата среща на високо равнище в Солун

Премиерът Бойко Борисов е в Солун за участие в Третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното ра...

Борисов запита има ли нещо по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската и Черноморската стратегия.

Бойко Борисов - министър-председател: На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Севера да имаме - в Солун и Александруполис. Вие сте търговци, бизнесмени и знаете, че това е огромно богатство.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас.