НОВИНИ

Премиерът Борисов заплаши с уволнение шефа на АПИ заради винетките

На правителственото заседание премиерът Бойко Борисов заплаши с уволнение шефа на Пътната агенция и го прати да обикаля населените места край София, за да обяснява на хората, че няма да ги глобяват за винетки. Повод за думите на премиера беше протестът на жителите от Нови Искър, получили съобщения, че ще бъдат санкционирани, че пътуват до София без стикери.

Николай Минков
от Николай Минков
19:46, 19.02.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Правителственото заседание започна с остра критика.

Бойко Борисов, премиер: Шефът на АПИ тук ли е? Що ми павите тези номерца. А? Що ми правите номера. Нали знаеш колко бързо ще се справя с вас. Как можете да ми изкарват хората на улицата за някаква абсолютна глупост.

Премиерът заплаши с уволнение шефа на АПИ , ако не успокои хората.

Бойко Борисов, премиер: Във всеки център на населено място около София отиваш лично, заставаш на площада и като едно време като глашатаите викаш: "Няма да има винетки. Викаш по 3 пъти, обикаляш и се прибираш тогава. Ясно ли е!

Напрежението около винетките се премести в парламента. От БСП призоваха премиера да поеме лично отговорността, тъй като той е подписал решението, с което са определени платените пътища.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Директорът на АПИ е изпратен да бъде глашатай по селата като поеме отговорността за това,което премиерът лично е наредил за тези хора. Скъпи български граждани, Бойко Борисов ни върна в Средновековието.

Шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет поиска среща с правителството, за да бъде окончателно решен казуса с платените пътища.

Карлос Контрера - председател на столичната транспортна комисия: Обещания много. Този казус е от миналата година. Така , че ще настояваме Министерския съвет да ги изключи от обхвата на платеното преминаване. Това е възможно. И е въпрос на воля.

Шефът на АПИ зяви в сутрешиня блок на БНТ, че камерите са за санкциониране на камиони и автобуси за незаплатили ТОЛ-такси, но коли няма да се глобяват.

Георги Терзийски, председател на УС на АПИ: Камерите в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние, тези участъци няма да изискват винетна такса.

След правителственото заседание регионалният министър обясни, че по разпореждане на премиера се дава възможност и на други общини да освободят част от пътната мрежа от винетна такса, за хората които не живят градовете, но всеки ден пътуват за работа.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Всички общини, които искат от обхвата на платената пътна мрежа, за които се дължи винетна такса, да бъдат освободени от заплащане на такава и хората, които пътуват по тези пътища да не плащат винетна такса, ще подадат в АПИ съответното искане.С обхват на пътища, километрите.

Условието обаче е съответната община да заплаща за тяхното поддържане. Аврамова беше и в Народното събрание по искане на левицата. Там тя призова депутатите да не политизират темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на карантината на круизния кораб с коронавирус
Край на карантината на круизния кораб с коронавирус
Освободиха двамата задържани за побоя над възрастните хора в село Зетьово
Освободиха двамата задържани за побоя над възрастните хора в село Зетьово