НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов на социална среща на върха в Брюксел

Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено заедно с ускоряването на икономическия растеж. Това каза в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, който участва в пролетната социална среща на върха. Сред темите на срещата бяха европейският стълб за социалните права, директивата за командированите работници и социалните програми в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 21.03.2018
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Тази тристранна социална среща на върха представлява среща между ръководителите на европейските институции и социалните партньори - представители на различни работодателски и синдикални организации в Европа. Основната тема на разговори днес беше европейският социален стълб, приет м. г. в Гьотеборг или как Европа да стане по-социална като се запази и икономическият растеж, който в момента ЕС изживява.

Бойко Борисов каза, че именно социалното измерение на следващата многогодишна финансова рамка е много важно за Българското европредседателство. Той подчерта като безспорен успех и това, че са придвижени важни досиета в тази област, като например директивата за командированите работници.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаше един много дълъг, много труден път, по който триалогът успя да намери компромис относно командированите работници. Компромисът беше от 3 на 2, в зависимост от ситуацията, доста компромиси от синдикати, работодатели. Но мисля, че сега в този му вариант ще бъдат защитени работниците и в голяма степен ще се подобри положението, тъй като разликите преди бяха огромни. Мисля, че компромисът беше разумен и удовлетворява доста по-добре работниците, които имаме там.

Важните теми от срещата на върха, която започва утре, бяха споменати още днес, а именно Брекзит, задаващата се търговска война между ЕС и САЩ и разбира се атаката в Солсбъри. Европейските работодатели днес подчертаха, че пробивът, който беше постигнат по отношение на преходния период за Брекзит е много важен за европейския бизнес, защото така се гарантира някаква сигурност за поне още 1 година.

С това и Доналд Туск започна днешната пресконференция след тристранната среща. Той каза, че има добра новина за Тереза Мей, защото утре ще предложи на европейските лидери да приемат това споразумение, което Мишел Барние и Дейвид Дейвис постигнаха.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Абсолютно сигурен съм, че най-накрая ще намерим правилно решение, за да избегнем риска от твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Колкото до втория въпрос, след нападението в Солсбъри не съм в настроение да празнувам преизбирането на президента Путин.

Утре на срещата на върха европейските лидери трябва да обсъдят и предстоящата срещаа ЕС - Турция във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 18% повече пътници са минали през българските летища
С 18% повече пътници са минали през българските летища
Поражения по овощните градини в Североизточна България заради студа
Поражения по овощните градини в Североизточна България заради студа