Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да влиза във войните на президента, коментирайки изказването на държавния глава Румен Радев пред студенти в УНСС. Според премиера, програмата за саниране е започнала, за да бъдат обновени жилищните блокове, които след 15 години ще излязат от употреба. Министър-председателят нареди всички министри да представят при президента обществените поръчки, по които работят, а където има съмнения за злоупотреби - виновните да влизат в затвора.

Премиерът бе категоричен, че ако има данни за злоупотреби, те трябва да бъдат дадени на прокуратурата.

Бойко Борисов, министър-председател: Не може заради една бълха да горим целия юрган, по всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни, имаме повече работа, много мога да говоря, така че Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев - всички по един искате среща и отивате и казвате - това правим, това са ОП-та, за кое имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме с прожектор да го осветим, да е ясно какво се прави, ясно и точно.

След заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че ще се срещне с президента по повод критиката му за липсата на съгласувани позиции за провежданата от правителството външна политика, и конкретно тази за Сирия. Когато има спешна ситуация кабинетът счита, че е изцяло в рамките на неговите правомощия да приеме една балансирана позиция, каза още Екатерина Захариева. Тя припомни, че такава позиция бе приета на заседание, свикано от премиера в събота и че тя съвпада с тази на ЕС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Не чухме критики към съдържанието на самата позиция от президента така, че наистина призовавам по-скоро да мислим за бързата реакция на държавата, а не за удължаване на безкрайно взимане на решенията.

И регионалният министър отговори на критиката на президента, че програмата за саниране е дълбоко несправедлива и настоя Румен Радев да излезе с ясна позиция - трябва ли да я има тази програма или не. Той е притеснен от противопоставянето между санирането и газификацията на частните домове с публичен ресурс, което доловил в думите на държавния глава.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Бих призовал на подобна среща компетентният екип на президента да направи подробен сравнителен анализ между ползите - икономически, социални, фискални, програмата за саниране и газификацията на частните жилища с публичен ресурс.

Що се отнася до критиката за пътното строителството, министърът вече бил изготвил сравнителен анализ между цените, по които се възлагат автомагистралните отсечки в България и в Европа, показваща колко по-евтини са нашите.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: И бъдете сигурни, ние не сме от тъмната страна - при нас всичко е публично в съответствие със законовите процедури.

Министрите на икономиката и на образованието също заявиха, че ще поискат среща с президента, за да го информират подробно за всички програми във ведомствата си.