НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов отказа среща с Анатолий Карпов заради кирилицата

Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе със световния шампион по шахмат и депутат от Руската Дума Анатолий Карпов. От Министерския съвет потвърдиха пред БНТ, че причина за решението на българския премиер е изявлението на Карпов от тази сутрин как в Русия се знае, че кирилицата идва от Византия. По-късно самият Анатолий Карпов уточни, че изказването му не е разбрано правилно. Това е вторият случай на напрежение между България и Русия относно мястото, откъдето е произлязла славянската писменост, след като на 24 май руският президент Владимир Путин заяви, че кирилицата е дошла в Русия от македонска земя.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
17:47, 19.06.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Гросмайстор и депутат от партията на президента Путин "Единна Русия", Анатолий Карпов отново разчовърка болната тема за това, откъде произлиза кирилицата. В интервю Карпов заявява, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Последва светкавична реакция на премиера Бойко Борисов, който отмени планираната среща с шахматиста, а самият Анатолий Карпов направи уточнение.

Анатолий Карпов, депутат от Руската Дума, световен шампион по шах: Днес давах интервю и, доколкото чух, не всички са разбрали какво съм казал. Говорехме за Кирил и Методий, за това, че писмеността е дошла в Русия от тях, в Москва има паметник на Кирил и Методий на най-централно място. Голяма е България, тя е включвала много територии на Балканите, така че ние говорихме за това, но не разбрах защо това е било разбрано по друг начин.

Карпов направи уточнението във Висшия съдебен съвет, където бе поканен да изиграе демонстративна партия шах в компанията на Сотир Цацаров, Ясен Тодоров, Кубрат Пулев и Христо Йовов. За втори път за по-малко от месец руски политик дава повод за остри реакции и коментари с изказвания за произхода на кирилицата и разнопосочни тълкувания.

На 24 май президентът Владимир Путин заяви пред македонския си колега Георге Иванов, който беше на посещение в Москва, че кирилицата е дошла в Русия от "македонската земя".

Владимир Путин, президента на Руската федерация (24.05.2017 г.): В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост. А тази писменост е дошла при нас от македонската земя.

Тогава последваха бързи реакции от президента Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и българските институции, които напомниха на руските си колеги, че писмеността, създадена от Светите братя Кирил и Методий, идва от България, създаването ѝ е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил и че с българската азбука пишат десетки народи по целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в микробус на френската жандармерия на Шанз-Елизе в Париж
Кола се вряза в микробус на френската жандармерия на "Шанз-Елизе" в Париж
Злоупотреби в Българската федерация по шахмат
Злоупотреби в Българската федерация по шахмат