НОВИНИ

​Премиерът Бойко Борисов поиска Европа незабавно да затвори границите си

По думите му Дъблинското споразумение, което регулира действията на Евросъюза по отношение на бежанците трябва да се преработи. В първия за годината блиц-контрол в парламента Борисов отговори на въпроси на всички парламентарни групи.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:56, 13.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Нито Дъблинското споразумение, нито квотите решават проблема с бежанците - категоричен е Бойко Борисов. Той смята, че границите трябва да останат отворени само за тези, които бягат от война. Според премиера в Европа няма единна позиция и всеки защитава своя интерес.

Бойко Борисов-министър-председател: Позицията ни е такава, че незабавно трябва да спре притока на бежанци, така както направиха в САЩ и докато не се реши въпроса с тях, други да не се приемат. Дъблин не работи на практика.

Блицконтролът не подмина и темата с трусовете в ДПС и действията на турския посланик около отстраняването на Лютви Местан. Борисов отрече да има каквито и да е данни за зависимост на България от Турция. Посочи, че двете държави поддържат много прилични отношения на доверие, но балансът бил крехък.

Бойко Борисов-министър-председател: На 23- или 24 декември , може да объркам датата , но там някъде беше турския посланик беше извикан и му беше връчена нота във Външно министерство за неговите деяния и поведение. Аз съм по-склонен да считам, че желанието им от страна на турското ръководство беше да се информират за колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС.

Премиерът повдигна темата за това къде се обучават българските турци за мюсюлмански духовници. Призна, че и той е от тези, които избягват темата, защото не е удобна вече 25 години.

Бойко Борисов-министър-председател: А ние всичките си завираме главата като щрауса в пясъка, а имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, вероизповедание, което голяма част от него е на издръжка на турската държава и всички сме го знаели.

Бойко Борисов-министър-председател: Просто бих бил много щастлив, ако парламента намерим общо решение на този въпрос - как се обучават българските мюсюлмани, къде се обучават, къде се издават техните дипломи.

Борисов добави, че ще се радва и ДПС да участва в това. Пред парламента премиерът отрече слуховете за подновяването на "Южен поток". Той смята, че още след преначертаването на картата от руския и турския президент всичко е било ясно.

Бойко Борисов-министър-председател: Още тогава се знаеше, че това няма да стане. Защото има географски фактори, а и повтарям България е незаобиколим фактор на Балканите и се надявам така да бъде векове наред. "Южен поток" като такъв е в историята, на дневен ред е газовият разпределител Балкан.

Премиерът обяви още, че се обмисля идеята за държавен фонд, който да подпомага Северозападния регион, Родопите и Странджа, за да преодолеят бедността. Борисов увери, че и тази година ще подкрепят тютюнопроизводителите, както са го правили и досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурд - жп линия минава през частен имот
Абсурд - жп линия минава през частен имот
Млекопроизводители готвят протести
Млекопроизводители готвят протести