Голямата древна гробница, която разкриваме в село Маноле, община Марица, ще бъде показана през септември догодина, когато Пловдив е Европейска столица на културата. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като се запозна на място с уникалното археологическо откритие.

Маноле, Марица

"Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света", категоричен е Борисов. Гробницата е с размери, каквито досега не са откривани в България и съседните Балкански държави. Тя е с формата ни пирамида и е висока 23 - 24 м.

В могилата "Мал тепе" екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство.

Премиерът Борисов благодари на директора на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов и на неговия екип. Министър-председателят напомни също така, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата.

"Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти", добави министър-председателят в заключение.