НОВИНИ

Цацаров: Български банкови сметки са използвани за парични преводи от Венецуела

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския посланик Ерик Рубин в Министерския съвет след правителственото заседание. Темата, която са обсъдили е спирането на незаконно финансиране към Венецуела в двете посоки Венецуела - България, България - Венецуела. Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе информация за парични преводи, които са извършвани от държавната петролна компания на Венецуела и за които са били използвани български банкови сметки. Вижте повече във видеото

Александър Марков
от Александър Марков
12:01, 13.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Сотир Цацаров, главен прокурор: От партньорите от САЩ, както по дипломатичен път, така и по оперативен път е получена информация за парични преводи, които са извършвани от венецула и и по-специално извършвани от държавната петролна компания на Венецуела и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи, по наши подозрения и с оглед работата, която извършваме в момента, не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуала и т.н., което общо взето няма общо с действителността. Към настоящия момент се работи изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката, в която са били открити тези сметки - става дума за сметки, които са открити по редовен път - т.е. подозренията не са свързани със самата банка - но в банката се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Осигурено е и пълното съдействие от страна на БНБ.

Цацаров заяви още, че когато информацията бъде обобщена и е ясна пълната картина на преводите и периодите, в които са били извършвани, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да може прокуратурата да прецени извършване на действие по наказателно производство за пране на пари. Взети са всички мерки остатъчните средства да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи да бъдат извършвани преводи от сметките.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов обсъди с Уесли Кларк борбата с контрабандата
Премиерът Борисов обсъди с Уесли Кларк борбата с контрабандата
Реакции в НС след ултиматума на Каракачанов
Реакции в НС след ултиматума на Каракачанов