НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов се среща с президента на Египет

В Египет премиерът Бойко Боршсов се среща с президента на републиката Абдел Фатах Ас-Сиси. Третият ден от близкоизточната обиколка на премиера приключва в разговори в президентския дворец в Кайро. На срещата си с премиера на страната Борисов вече посочи, че България би желала да поддържа интензивен политически диалог с традиционните си партньори в Близкия Изток и Африка.

Александър Марков
от Александър Марков
08:53, 23.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Официалната среща между премиера Бойко Борисов и президента на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси се провежда в президентския дворец в Кайро. Настоящото посещение на българския премиер е втора визита на това равнище в историята на двустранните ни отношения с Египет.

Намерението на България, по думите на премиера Бойко Борисов, е да развива пълноценни и взаимоизгодни отношения с Египет във всички области от взаимен интерес - икономика, енергетика, земеделие, туризъм, култура и образование. Целта на визитата е да се намерят конкретни стъпки и практически действия за разширяване на сътрудничеството.

Египет е традиционен голям търговски партньор на България. През 2016-а стокообменът между двете страни достигна 707 млн. долара. България изнася за Египет нефтени масла, рафинирана мед, пшеница, автомобили и тютюн. Срещата между Бойко Борисов и Абдел Фатах Ас-Сиси тук, в 10-милионен Кайро, беше договорена в рамките на 73-а сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сценариите пред коалицията - коментар на Антоанета Христова и Борис Попиванов
Сценариите пред коалицията - коментар на Антоанета Христова и Борис Попиванов
САЩ търсят отговори от Саудитска Арабия по случая Хашоги
САЩ търсят отговори от Саудитска Арабия по случая "Хашоги"