След официалните срещи в Ерусалим с президента, премиера, лидера на опозицията в израелския парламент, аудиенция при патриарха и поклонение на Божи гроб, премиерът Бойко Борисов се срещна тази вечер и с многохилядната българска общност в Тел Авив.

Близо 3000 представители на българската общност в Тел Авив посрещнаха с овации премиера Бойко Борисов и официалната ни делегация в Израел.

Кметът на Тел Авив Рон Хлудаи изрази признателността на еврейския народ към страната ни за спасяването на близо 50 000 евреи.

Рон Хулдаи - кмет на Тел Авив: Днес честваме три важни празника - 75 години от спасяването на българските евреи, 70 години от създаването на държавата Израел и разбира се, рожденият ден на министър-председателя на България Бойко Борисов. ...Истината е, че в дните на Холокоста българите са се показали като истински праведници, техният пример е бил неподражаем за цяла Европа. Истината е, че само в България всички са се обединили и буквално с телата си са спрели депортацията.

Да не допускаме никога повече такива събития, да се държим двата народа заедно и да си помагаме, пожела българският премиер.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Има много народи, които се хвалят, че са покорили други народи. А ние се гордеем как сме спасили хора. Добри срещи днес и с президента, и с премиера, и с опозицията, и действително като си помисля и дори да бях празнувал рожден ден в София, толкова гости нямаше да си поканя.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и нейният колега от Тел Авив обявиха, че през септември ще бъдат отново заедно за паралелното откриване на два паметника в София и Тел Авив в памет на жертвите на Холокоста.

© БТА
Срещите на премиера Бойко Борисов в Израел

Срещите на премиера Бойко Борисов в Израел

Втори ден от работното посещение на премиера Бойко Борисов в Израел. Днес той разговаря с премиера на страната Бенямин Нетаняху и с президента Реувен...